Frankrijk verbiedt pro-Palestijnse demonstraties en kondigt deportaties aan

8 maanden geleden gepubliceerd

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft alle pro-Palestijnse demonstraties in het land verboden. Volgens de verklaring van Gérald Darmanin zullen buitenlandse overtreders “systematisch” worden uitgezet. De beslissing komt op een moment dat Europese regeringen een opkomst van antisemitisme vrezen, aangewakkerd door de oorlog tussen Israël en Hamas.

Ondanks het verbod verzamelde een grote groep pro-Palestijnse demonstranten zich in Parijs. De politie heeft in totaal 3.000 mensen geteld en heeft 10 arrestaties verricht. Een waterkanon werd ingezet om de menigte te verspreiden op Place de la République, waar de demonstranten “Israël moordenaar” en “Palestina zal winnen” scandeerden en Palestijnse vlaggen zwaaiden.

Maatregelen tegen antisemitisme

In zijn videotoespraak riep president Emmanuel Macron de Franse bevolking op tot eenheid en zei: “Laten we geen nationale verdeeldheid toevoegen aan internationale verdeeldheid”. Hij meldde dat 13 Franse burgers waren omgekomen bij de massale aanval van Hamas op Israëliërs op zaterdag en dat er 17 anderen, waaronder vier kinderen, vermist werden. Hij omschreef Hamas als “een terroristische organisatie die de dood van het volk van Israël wil”.

Frankrijk heeft een Joodse gemeenschap van bijna 500.000 mensen, de grootste in Europa, en ook een van de grootste moslimgemeenschappen in Europa, geschat op vijf miljoen. Darmanin heeft regionale prefecten opgedragen om Joodse scholen en synagogen te beschermen met een zichtbare politieaanwezigheid. Sinds zaterdag zijn er 100 antisemitische daden geregistreerd, voornamelijk graffiti met ‘hakenkruisen, ‘dood aan de joden’ en oproepen tot intifada’s tegen Israël’. Er waren echter ook incidenten waarbij mensen werden gearresteerd die probeerden messen de scholen en synagogen binnen te smokkelen.

Acties in Duitsland

Ondertussen heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een “nultolerantie” voor antisemitisme aangekondigd. Hij vertelde het parlement dat een pro-Palestijnse groep die de moorden op Israëlische burgers op zaterdag had gevierd, verboden zou worden. De Berlijnse politie heeft ook geplande pro-Palestijnse demonstraties verboden, vanwege het risico op antisemitische uitspraken en verheerlijking van geweld. Ongeveer 60 demonstranten gehoorzaamden een bevel om het Potsdamer Platz in Berlijn te verlaten.

Related news