Foxconn, de Taiwanese iPhone-fabrikant, onderzocht door China

4 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Foxconn, de in Taiwan gevestigde fabrikant van iPhones, wordt onderzocht door de Chinese autoriteiten. Volgens de Chinese staatsmedia hebben ambtenaren belastinginspecties uitgevoerd bij Foxconn-bedrijven in twee Chinese provincies. Foxconn heeft aangegeven mee te werken aan het onderzoek.

Foxconn is de grootste producent van iPhones voor het Amerikaanse technologiebedrijf Apple en is een van de grootste werkgevers ter wereld. Volgens de Global Times heeft het Chinese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ook onderzoeken uitgevoerd naar het landgebruik door belangrijke Foxconn-bedrijven in de provincies Henan en Hubei.

On-site Inspecties

“Legale naleving overal waar we wereldwijd actief zijn, is een fundamenteel principe van Hon Hai Technology Group (Foxconn)”, aldus het bedrijf in een verklaring. “We zullen actief samenwerken met de relevante eenheden aan het gerelateerde werk en de operaties”, voegde het eraan toe.

Invloed op de Taiwanese verkiezingen

De oprichter van Foxconn, Terry Gou, is een onafhankelijke kandidaat in de aanstaande Taiwanese presidentsverkiezingen in januari. Deze verkiezingen worden gezien als een belangrijke factor voor de toekomstige relatie tussen Taiwan en China, gezien de recente toename in spanningen tussen de twee.

Gou heeft zichzelf gepositioneerd als een alternatief voor de zittende Democratische Progressieve Partij (DPP), die wordt gezien als vijandig tegenover Beijing. Hij heeft echter aangegeven niet bang te zijn voor China.

Speculaties rondom het onderzoek

Er wordt gespeculeerd dat het onderzoek naar Foxconn een vorm van vergelding zou kunnen zijn tegen de VS, door een van haar grootste bedrijven, Apple, te raken. “Het voelt alsof dit een beetje een vergelding zou kunnen zijn voor de Amerikaanse sancties”, aldus Rachel Winter, investment partner bij Killik & Co.

Hoewel China aangeeft dat het onderzoek “normaal en legitiem” is, vermoeden velen in Taiwan dat Foxconn wordt onderzocht omdat Gou zich kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. Het onderzoek zou de verkiezingen kunnen beïnvloeden en, als de separatisten die ‘onafhankelijkheid van Taiwan’ nastreven de verkiezingen winnen, zou dat een grote ramp zijn voor de vrede en stabiliteit van de regio, aldus de Global Times.

Related news