Extreme weersverschijnselen treffen wereldwijd meerdere landen

9 maanden geleden gepubliceerd

In september werden verschillende delen van de wereld getroffen door een reeks extreme weersverschijnselen. Een tyfoon trof Hong Kong, gevolgd door tal van extreme weersincidenten die tien landen binnen 12 dagen troffen. Het ergste evenement was de overstroming in Libië, met meer dan 11.000 slachtoffers, waardoor het de dodelijkste in Afrika is.

Overstromingen in Libië

De overstromingen in Libië werden verergerd door de instorting van twee dammen nabij de stad Derna, waarbij veel vermiste personen vermoedelijk naar zee zijn gespoeld of onder puin zijn begraven. De omvang van deze ramp in Libië werd versterkt door een combinatie van factoren zoals verouderde infrastructuur, gebrek aan waarschuwingen en de versnellende klimaatcrisis.

Storm Daniel in Europa

In Europa werd de Middellandse Zeeregio geteisterd door storm Daniel, die hevige regenval in Griekenland veroorzaakte, resulterend in minstens 15 doden. Deze storm trof ook Turkije, Bulgarije en Spanje. Experts wijzen de klimaatcrisis gedeeltelijk aan als de oorzaak van deze extreme weerspatronen.

Tyfoons in Azië

Ondertussen werd Azië getroffen door de woede van twee tyfoons - Saola en Haikui - die Taiwan, Hong Kong en zuidelijk China troffen, wat resulteerde in aanzienlijke schade. De samenvloeiing van deze tyfoons resulteerde in extreem hevige regenval in Hong Kong. Wetenschappers benadrukken dat hoewel de gelijktijdige optreden van deze tyfoons toevallig was, de opwarming van de aarde bijdraagt aan de intensivering van dergelijke stormen.

Overvloedige regenval in Amerika

Ook Amerika werd niet gespaard, met delen van Brazilië en de VS die overmatige regenval ervoeren. In de VS werden Burning Man festivalgangers gestrand door een regenstorm in de Nevada-woestijn, terwijl Massachusetts te maken kreeg met schadelijke overstromingen.

Noodzaak voor betere voorbereiding

Over het algemeen onderstrepen de snelle opeenvolging en ernst van deze gebeurtenissen over de hele wereld de dringende zorgen met betrekking tot klimaatverandering en de noodzaak voor landen om beter voorbereid te zijn.

Related news