Explosie in Russische wapenfabriek die nucleaire ICBM's produceert

20 dagen geleden gepubliceerd

Een krachtige explosie heeft plaatsgevonden in de Udmurt Republiek in Rusland, in een wapenfabriek die nucleaire wapencomponenten en ballistische raketten produceert. De explosie is gerapporteerd door lokale media en beelden van de explosie zijn gedeeld op het sociale mediaplatform Telegram. Het incident vond plaats op het terrein van de Votkinsk-wapenfabriek, ongeveer 30 mijl van de hoofdstad van de Udmurt Republiek, Izhevsk.

Productie van ballistische raketten

De wapenfabriek is bekend om de productie van nucleaire wapencomponenten en ballistische raketten, waaronder de RS-24 Yars intercontinentale ballistische raket (ICBM), en strategische ballistische raketten voor de Topol-M en Iskander-systemen. Wapens geproduceerd door de fabriek zijn gebruikt door het Russische leger in de volledige invasie van Oekraïne door president Vladimir Poetin.

Het incident werd gerapporteerd door het Russische staatspersbureau Tass, dat verklaarde dat een lokale noodhulpdienst aankondigde dat de explosie werd veroorzaakt door “een geplande test van raketmotoren”, en het een “gepland evenement, geen noodsituatie” noemde.

Verklaringen en verwarring

Er is echter enige verwarring over de verklaringen. Radio Free Europe/Radio Liberty merkte op dat er geen melding van een geplande test op de website van het Russische Ministerie van Noodsituaties stond, waar dergelijke aankondigingen normaal worden geplaatst.

Verder, volgens het onafhankelijke Russische nieuwsportaal Mediazona, schreef het officiële Telegram-kanaal van het Ministerie van Noodsituaties voor de Udmurt Republiek rond 23.00 uur lokale tijd: “Het Ministerie van Noodsituaties van Rusland bevestigt geen krachtige explosie op het grondgebied van de Votkinsk-fabriek bij Izhevsk.” Dit bericht werd echter een paar minuten later verwijderd.

Brand en mogelijke slachtoffers

Na de explosie brak er een grote brand uit in de fabriek. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Aanvallen op Russisch grondgebied zijn in intensiteit toegenomen gedurende de oorlog, die bijna twee jaar duurt.

Toename branden

Data van Molfar, een open-source inlichtingenbureau, ontdekte dat het aantal industriële branden in Rusland het afgelopen jaar een recordhoogte heeft bereikt. Er waren 939 branden in Rusland in 2023, vergeleken met 416 in 2022, wat betekent dat het aantal branden in het land vorig jaar met 125,7 procent is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Related news