Europese Commissie beveelt toetredingsgesprekken met Bosnië aan

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De Europese Commissie heeft zich uitgesproken voor het starten van toetredingsgesprekken met Bosnië en Herzegovina. De Commissie heeft het advies gegeven om het Balkanland toestemming te geven voor deze onderhandelingen. Dit werd aangekondigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens een toespraak in het Europees Parlement.

“Indrukwekkende stappen” richting EU

Volgens Von der Leyen heeft Bosnië “indrukwekkende stappen” gezet richting de EU, hoewel het land nog niet is waar het moet zijn. Bosnië wacht al geruime tijd op EU-lidmaatschap, met een aanvraag die reeds in februari 2016 werd ingediend. Bosnië heeft sinds december 2022 de status van kandidaat-lidstaat, maar moest nog voldoen aan bepaalde voorwaarden voordat de onderhandelingen konden beginnen.

Onder deze voorwaarden vielen bijvoorbeeld verdere hervormingen van de rechtsstaat en democratie, en het aanpakken van witwaspraktijken.

Tijdsdruk en geopolitieke factoren

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft de EU de noodzaak gevoeld om niet-EU-landen dichter naar zich toe te trekken. In december vorig jaar gaven EU-leiders Oekraïne en Moldavië toestemming om onderhandelingen te starten, en Bosnië kreeg hier ook zicht op.

Tijd was echter een factor voor Bosnië. Als het land aan de voorwaarden voldeed, konden de gesprekken deze maand beginnen. Maar als Bosnië nog niet aan de voorwaarden zou voldoen, zou alles mogelijk weer een jaar worden opgeschoven.

Nederlandse perspectief

Eerder dit jaar, in januari, verklaarde de demissionaire premier Mark Rutte in de Bosnische hoofdstad Sarajevo dat Bosnië nog niet klaar was voor toetredingsonderhandelingen. Rutte was daar aanwezig met onder andere Von der Leyen om de regering aan te moedigen om snel aan de voorwaarden te voldoen.

Met de recente aanbeveling van de Europese Commissie lijkt Bosnië nu echter op schema te liggen om de onderhandelingen te starten.

Related news