EU-lidstaten akkoord over nieuwe migratieregels bij crisis

10 maanden geleden gepubliceerd

Na weken van onderhandelingen zijn de EU-lidstaten tot een overeenkomst gekomen om hun regels te hervormen bij grote toenames in onregelmatige migratie. De overeenkomst kwam tot stand na een sterke stijging van aankomsten op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Solidariteitsbijdragen

Volgens het plan kunnen landen die met een crisis te maken hebben, “solidariteitsbijdragen” aanvragen bij andere staten. Ursula von der Leyen, het hoofd van de Europese Commissie, prees de nieuwe regels als “een echte game-changer”. Ze gaf aan dat de deal betekent dat de gesprekken met het Europees Parlement kunnen doorgaan, met als doel een migratiepact te bereiken tegen de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024.

Historisch keerpunt

De Duitse kanselier Olaf Scholz sprak van een “historisch keerpunt”. De druk voor een EU-brede deal is al enige tijd aan het toenemen, vanwege een scherpe stijging van het aantal vluchtelingen en migranten dat dit jaar de Middellandse Zee naar Europa oversteekt. Bijna 190.000 zijn aangekomen aan de zuidelijke kusten van Europa, waaronder 133.000 in Italië, terwijl minstens 2.500 worden verondersteld te zijn overleden in een poging daar te komen, volgens cijfers van de VN.

Italië onder druk

De Italiaanse premier Giorgia Meloni, bekend om haar anti-immigratiestandpunt, heeft gewaarschuwd dat de Middellandse Zeestaten worstelen met de hoge aantallen. Haar regering is al weken verwikkeld in een diplomatisch geschil met Duitsland.

De overeenkomst

Het nieuws van de overeenkomst kwam woensdag van EU-ambassadeurs in Brussel, voorafgaand aan een EU-top in de Spaanse stad Granada. De EU zei dat de lidstaten een kader zouden krijgen waarmee ze de regels kunnen aanpassen tijdens tijden van crisis op het gebied van asiel en migratie.

Delen van verantwoordelijkheid

Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, noemde het pact de “laatste ontbrekende schakel” van het EU-migratiepakket dat betekent dat alle lidstaten de verantwoordelijkheid delen. Hij legde uit dat het moreel, politiek en juridisch oneerlijk is om de verantwoordelijkheid voor onze externe grens te delegeren aan de vijf lidstaten die geografisch aan de rand van onze Unie liggen. Dit is een collectieve taak.

Tegenstand

Polen en Hongarije hebben consequent geweigerd asielzoekers op te nemen die andere EU-lidstaten zijn binnengekomen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto reageerde door Brussel te beschuldigen van het aantrekken van onregelmatige migranten. Hun verzet tegen de migratiedeal is echter niet voldoende om het te ondermijnen, omdat het een gekwalificeerde meerderheid van 15 EU-lidstaten vereist, die 65% van de bevolking vertegenwoordigen.

Related news