Escalatie van geweld in Gaza, dodental overtreft 10.000

5 maanden geleden gepubliceerd

Het Israëlische leger heeft het noordelijke deel van de Gazastrook losgesneden van de rest van het belegerde gebied en bestookt het met luchtaanvallen. Dit is een voorbereiding op verwachte grondgevechten met Hamas-militanten in de grootste stad van Gaza. Deze ontwikkeling duidt op een nog bloediger fase van de inmiddels een maand oude oorlog.

Palestijnse dodental

Het Palestijnse dodental is reeds opgelopen tot boven de 10.000, aldus het ministerie van Volksgezondheid van de door Hamas geleide Gazastrook. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen strijders en burgers. Er zijn ongeveer 1.400 Israëli’s omgekomen, voornamelijk burgers, gedood tijdens de inval van Hamas op 7 oktober die de oorlog inluidde.

Dodelijkste conflict in 75 jaar

Deze oorlog is snel uitgegroeid tot het dodelijkste Israëlisch-Palestijnse geweld sinds de oprichting van Israël 75 jaar geleden. Er is geen einde in zicht, aangezien Israël zweert Hamas van de macht te verwijderen en zijn militaire mogelijkheden te vernietigen.

Stedelijke gevechten

Naarmate de oorlog zich verplaatst naar intensieve stedelijke gevechten, is de verwachting dat het aantal slachtoffers scherp zal stijgen. Er wordt verwacht dat de troepen binnenkort Gaza-stad zullen betreden. Palestijnse militanten die jaren hebben gehad om zich voor te bereiden, zullen waarschijnlijk straat voor straat vechten, en hinderlagen lanceren vanuit een uitgebreid netwerk van tunnels.

Related news