Erdogan: "Hamas is geen terroristische organisatie, westerse landen gooien olie op het vuur"

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat Hamas, de militante Palestijnse beweging, geen terroristische organisatie is. Dit is in tegenstelling tot de zienswijze van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie, die Hamas wel als zodanig classificeren. Volgens Erdogan is Hamas een ‘vrijheidsgroep die strijdt om zijn land te verdedigen’.

Erdogan’s kritiek op Israël

Erdogan herhaalt zijn kritiek op Israël en meldt dat hij een bezoek aan dat land heeft afgezegd. Hij heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en het Israëlische beleid aldaar afgekeurd. Erdogan maakt geen onderscheid tussen Palestijnse burgers en Hamas, en spreekt zich voornamelijk uit tegen Israëlisch geweld.

“We hebben geen probleem met de Israëlische staat, maar we hebben wel problemen met het Israëlische beleid tegen de Palestijnen,” zei Erdogan tegen partijgenoten. Hij beschrijft de Israëlische acties in Gaza als een ‘onmenselijke’ oorlog.

Kritiek op westerse bemoeienis

Erdogan uitte ook kritiek op de betrokkenheid van landen buiten het Midden-Oosten, vooral westerse landen “die tranen vergieten om Israël”. Volgens hem gooien dergelijke landen “olie op het vuur”. Hij noemt het hypocriet dat het Westen zich niet uitspreekt over de bloedbaden in Gaza zoals het zich uitspreekt over de oorlog in Oekraïne.

Oproep tot onafhankelijk Palestina

De Turkse president roept op tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat en zegt dat Turkije bereid is “garant” te staan voor zo’n staat.

Reactie van Italië

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini reageerde op Erdogan’s uitspraken over Hamas door deze “walgelijk” te noemen. Hij zegt te overleggen met de minister van Binnenlandse Zaken of de Turkse ambassadeur ontboden moet worden.

Related news