Elon Musk stelt voor om toegang tot X te betalen

7 maanden geleden gepubliceerd

Elon Musk, de CEO van Tesla en SpaceX, heeft voorgesteld dat alle gebruikers van X, voorheen bekend als Twitter, mogelijk moeten betalen voor toegang tot het platform. Dit meldde hij tijdens een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Musk ziet een betalingssysteem als de enige manier om bots tegen te gaan.

Betaling voor gebruik

“We gaan naar een klein maandelijks bedrag voor het gebruik van het systeem”, zei Musk. Het is nog onduidelijk of dit slechts een losse opmerking was, of een signaal van vastere plannen die nog moeten worden aangekondigd. Musk heeft al lang gezegd dat zijn oplossing voor het wegwerken van bots en nepaccounts op het sociale mediaplatform is om voor verificatie te laten betalen.

X Premium

Sinds hij vorig jaar Twitter overnam, heeft hij geprobeerd gebruikers te stimuleren om te betalen voor een verbeterde dienst, die nu X Premium heet. Dit is gedaan door betalende abonnees meer functies te geven, zoals langere berichten en verhoogde zichtbaarheid op het platform. Gebruikers kunnen momenteel echter nog steeds gratis X gebruiken.

Gevecht tegen bots

Hoewel er duidelijk een financieel belang is voor het bedrijf om gebruikers te laten betalen, stond Musk erop dat mensen ertoe aanzetten om voor de dienst te betalen bedoeld is om bots aan te pakken. “Een bot kost een fractie van een cent” om te maken, zei hij. “Maar als iemand zelfs maar een paar dollar of iets dergelijks moet betalen, een klein bedrag, zijn de effectieve kosten voor bots erg hoog”.

Mogelijke risico’s

Een risico is dat door X achter een betaalmuur te plaatsen, het platform mogelijk een groot deel van zijn gebruikers verliest. Dit zou op zijn beurt de advertentie-inkomsten kunnen verlagen, die momenteel goed zijn voor het overgrote deel van de inkomsten van het bedrijf.

Gesprekken over antisemitisme

Het gesprek van Musk met de Israëlische premier raakte ook aan het antisemitisme op X. Het platform is door de Anti-Defamation League (ADL) beschuldigd van onvoldoende inspanningen om antisemitische inhoud te stoppen. Eerder deze maand zei hij dat het bedrijf de ADL zou aanklagen om “onze platformnaam te zuiveren”. In het gesprek met Netanyahu herhaalde Musk dat hij “tegen antisemitisme” is. Netanyahu erkende de uitdaging om de balans te vinden tussen vrije meningsuiting en contentmoderatie, maar drong er bij Musk op aan om de balans goed te krijgen.

Related news