Duitsland verbiedt neo-nazi groep Hammerskins

5 maanden geleden gepubliceerd

Duitsland heeft Hammerskins verboden, een bekende neo-nazi groep die verantwoordelijk is voor het organiseren van extreemrechtse concerten en de verkoop van racistische muziek. De actie is een “duidelijk signaal tegen racisme en antisemitisme”, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. Over het hele land zijn de woningen van 28 leidinggevende leden van de groep doorzocht.

Hammerskins in Duitsland

Hammerskins is opgericht in de Verenigde Staten in de late jaren ‘80 en heeft naar schatting ongeveer 130 leden in Duitsland. De Duitse autoriteiten noemden het verbod “een harde klap tegen georganiseerd rechts-extremisme” en zeiden dat het een einde maakte aan “de onmenselijke acties van een internationaal actieve neo-nazi vereniging”.

Invloed van Hammerskins

Hammerskins was zwaar betrokken bij het opzetten van neo-nazi muzieklabels, de verkoop van antisemitische platen en het organiseren van geheime muziekevenementen. De groep is bijvoorbeeld gelinkt aan een locatie genaamd Hate Bar in de westelijke Duitse staat Saarland, waar de politie arrestaties verrichtte voor het tonen van verboden symbolen tijdens extreemrechtse concerten, nog zo recent als april dit jaar.

Amerikaanse oorsprong en structuur

Hammerskins werd opgericht in Texas in 1988 en verspreidde zich over de VS en verschillende andere landen. Het heeft een top-down structuur, met de zogenaamde Hammerskin Nation als de wereldwijde paraplu van zijn nationale takken. Volgens de Duitse autoriteiten is Hammerskins sinds de vroege jaren ‘90 actief in het land en was het een van de meest invloedrijke extreemrechtse organisaties in Europa.

Duitse rechts-extremistische scene

De verbanning is de 20e keer dat een rechtsextremistische vereniging in Duitsland verboden wordt. Hammerskins was de laatste grote rechtse skinhead organisatie in Duitsland na een andere groep, Blood and Honour, die in 2000 verbannen werd. De Duitse binnenlandse inlichtingendienst schat dat er 38.800 mensen in het land’s rechtsextremistische scene zijn, waarvan meer dan een derde als “potentieel gewelddadig” wordt beschouwd.

Related news