Duitsland haalt voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog 2% NAVO-uitgaven

2 maanden geleden gepubliceerd

Voor het eerst sinds het begin van de jaren 90 heeft Duitsland de NAVO-doelstelling gehaald om 2% van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. Deze verhoging van de uitgaven volgt op de invasie van Rusland in Oekraïne in 2022.

Stijging defensiebudget

In het huidige jaar heeft de Duitse regering het equivalent van 71,8 miljard euro (76,8 miljard dollar) toegewezen aan defensie-uitgaven via reguliere en speciale begrotingsuitgaven. Het totale bedrag van de defensie-uitgaven blijft echter geclassificeerd. Volgens secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, wordt verwacht dat 18 landen de 2% doelstelling zullen halen.

Reactie op Trump’s opmerkingen

Voormalig Amerikaans president Donald Trump veroorzaakte afgelopen weekend opschudding door te zeggen dat hij zou weigeren NAVO-leden te beschermen die niet genoeg aan defensie spenderen. In reactie hierop zei de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, tijdens een interview op WELT TV op dinsdagavond, dat Trump het risico loopt de trans-Atlantische relaties te beschadigen.

Tegenstand tegen verhoging speciaal defensiefonds

Ondanks suggesties van de oppositie om het speciale militaire defensiefonds van Duitsland te verhogen naar 300 miljard euro (320 miljard dollar) van 100 miljard, stelde Pistorius dat de regering in plaats daarvan haar reguliere budgettaire uitgaven zou moeten verhogen. Dit zou de regering helpen bij de inkoop over langere tijdshorizonten.

Afwijzing van een apart Europees nucleair defensieparaplu

Pistorius wees ook het idee af, dat aandacht kreeg na de opmerkingen van Trump, om een aparte Europese nucleaire defensieparaplu te creëren. Hij waarschuwde tegen het starten van zo’n discussie met dergelijke onvoorzichtigheid, alleen omdat Donald Trump, die zelfs geen presidentskandidaat is, dergelijke uitspraken doet.

Related news