Duitse tegenspionage in actie na vermeende audio-opname

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Duitse tegenspionageagenten zijn in actie gekomen na de publicatie van een audio-opname door een van de belangrijkste bondgenoten van Vladimir Poetin in de pers. Deze opname zou een gesprek bevatten tussen Duitse generaals die plotten om de Krimbrug op te blazen.

Audio-opname circuleert op Russische media

De audio-opname van 38 minuten werd voor het eerst gedeeld door Margarita Simonyan, hoofdredacteur van RT. Het circuleerde gelijktijdig in de door de staat gecontroleerde Russische media en op pro-Kremlin sociale media. Dit leidde tot hevige beschuldigingen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens hen zou de vermeende lek bewijzen dat Britse en Amerikaanse troepen zich in Oekraïne bevinden.

Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken eist uitleg

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, eiste publiekelijk een “uitleg” van Duitsland. Een gebrek aan uitleg zou volgens haar worden gezien als een “bekentenis van schuld”. De echtheid van de opname kon niet onmiddellijk worden bevestigd.

Eerdere ‘gelekte’ opnames

Het Kremlin heeft in het verleden audio van zogenaamd gelekte topgeheime gesprekken gebruikt om de agenda van Moskou verder te bevorderen. Een berucht voorbeeld is een opname uit 2015, die volgens het Kremlin bewijs was van een CIA-complot om vlucht MH17 neer te halen.

Duitse Taurus-raketten in discussie

Rusland beweert dat het gesprek tussen Duitse “hooggeplaatste officieren” op 19 februari plaatsvond. De discussie zou zich hebben gericht op het opblazen van de Krimbrug met Taurus-raketten op lange afstand. Deze vermeende “lek” komt op een moment dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz onder toenemende druk staat om Taurus-raketten aan Oekraïne te leveren. Scholz heeft zich tot dusver echter stevig verzet tegen dit idee.

Duitse tegenspionage in actie

Het Duitse ministerie van Defensie werd geciteerd dat de Federale Militaire Tegeninlichtingendienst “alle noodzakelijke maatregelen” heeft genomen om te onderzoeken of de communicatie tussen militaire vertegenwoordigers daadwerkelijk is onderschept.

Related news