Duitse kanselier Olaf Scholz bekritiseert interview met Poetin als 'absurd'

19 dagen geleden gepubliceerd

Duitse kanselier Olaf Scholz heeft scherpe kritiek geuit op het interview van de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse rechts-conservatieve talkshowhost Tucker Carlson. Scholz, die op bezoek was in Washington, noemde het een interview dat “oprecht alleen maar spot met wat Rusland daadwerkelijk heeft gedaan in Oekraïne en een volkomen absurd verhaal vertelt over de oorzaak van deze oorlog.”

De oorzaak van de oorlog

“Er is een zeer duidelijke oorzaak”, benadrukte Scholz, namelijk het verlangen van de Kremlinleider om een deel van Oekraïne te annexeren. “En alle verhalen die daarover verteld worden, veranderen niets aan het feit dat dat precies het doel van zijn imperialistische inspanningen is”, stelde de Duitse kanselier.

De rol van Tucker Carlson

Poetin werd voor het eerst sinds hij bijna twee jaar geleden de volledige oorlog tegen Oekraïne begon, uitgebreid geïnterviewd door een Amerikaanse journalist. Het 127 minuten durende gesprek met de rechtse talkshowhost Tucker Carlson werd dinsdag opgenomen en donderdagavond uitgezonden. Carlson, een televisiepersoonlijkheid bekend om het verspreiden van valse rapporten en complottheorieën bij zijn voormalige werkgever Fox News, stelde geen vragen bij de langdradige opmerkingen van Poetin.

Mogelijke gevangenenruil

Aan het einde sprak Carlson direct met de Russische president over de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, die in Rusland in hechtenis zit, en vroeg hij of er een kans was op zijn vrijlating. Poetin zei dat hij bereid was om te praten en hintte op de mogelijkheid van een gevangenenruil. “Het heeft geen zin om hem in Rusland in de gevangenis te houden”, zei de Kremlin-baas. Verder kon uit uitspraken van Poetin worden opgemaakt dat hij mogelijk de vrijlating van de Tiergarten-moordenaar Vadim K. overwoog, die in december 2021 werd veroordeeld voor een moord in een Berlijns park.

Reactie van Scholz op mogelijke gevangenenruil

Op de vraag of een dergelijke ruil voorstelbaar was, hield Scholz zich op de vlakte. Dergelijke “gevoelige vragen” zouden vertrouwelijk en niet in het bijzijn van de pers moeten worden behandeld, zei hij. Scholz is in Washington voor een kort bezoek en zal op vrijdag president Joe Biden ontmoeten.

Related news