Dreigende humanitaire crisis in Gaza

7 maanden geleden gepubliceerd

De Gazastrook zou aan de vooravond kunnen staan van een nieuwe humanitaire crisis als er geen voorraden worden toegelaten, zo waarschuwen de autoriteiten. Dit komt als reactie op de aanvallen van Hamas waarbij Israël reageert door een “volledig beleg” op het grondgebied af te kondigen.

Israël’s reactie op Hamas aanvallen

Inwoners melden dat er sinds zaterdag geen hulpgoederen meer in de enclave zijn aangekomen. Israël heeft de toevoer van elektriciteit, voedsel, brandstof en water naar het gebied stopgezet. Het land controleert het luchtruim boven Gaza en de kustlijn en beperkt wie en welke goederen de grenzen kunnen oversteken. Ook Egypte controleert strikt wie of wat zijn eigen grens met Gaza kan oversteken.

Situatie in Gaza

Gaza, waar ongeveer 2,3 miljoen mensen wonen, waarvan 80% afhankelijk is van hulp, heeft te maken met meer dan 500 doden door de vergeldingsacties van Israël. Sinds de aanvallen zaterdagochtend begonnen, heeft Israël alle toevoer naar Gaza, inclusief voedsel en medicijnen, stopgezet. Velen zitten momenteel zonder elektriciteit en internet en kunnen binnenkort zonder essentiële voedsel- en watervoorraden zitten. Autoriteiten waarschuwen dat de brandstof binnen 24 tot 72 uur op zal zijn. Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) heeft ook gewaarschuwd voor brandstofvoorraden die slechts enkele dagen zullen duren.

Gevolgen voor de inwoners

Nog voordat de nieuwste beperkingen werden opgelegd, hadden de inwoners van Gaza al te maken met wijdverbreide voedselonzekerheid, beperkingen op beweging en watertekorten. Israël’s minister van Defensie, Yoav Gallant, zei maandag dat het een “volledig beleg” op het grondgebied zou opleggen. De Israëlische infrastructuurminister beval vervolgens de onmiddellijke afsluiting van de watervoorziening naar Gaza.

Oproep tot internationale interventie

De Palestijnse gezondheidsministerie zegt dat ziekenhuizen te maken hebben met een tekort aan medicijnen, medische benodigdheden en brandstof vanwege de acties van Israël. Het ministerie roept internationale actoren op om Israël te verzoeken de stroomvoorziening te hervatten en om in de vorm van medicijnen, brandstof en stroomgeneratoren te voorzien in de noodbehoeften.

Israël’s vergeldingsacties

Israël heeft sinds zaterdag massale vergeldingsluchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, waarbij minstens 511 mensen zijn omgekomen en 2.750 gewond zijn geraakt, volgens het Palestijnse gezondheidsministerie. Sommige van de aanvallen waren gericht op het grensgebied in het oosten van Gaza, vanwaar Hamas hun aanvallen op zaterdagochtend lanceerde.

Related news