Dodelijke aanval op ontheemdenkamp in Myanmar

6 maanden geleden gepubliceerd

Ten minste 29 mensen, waaronder kinderen, zijn omgekomen bij een artillerieaanval op een kamp voor ontheemden in het noordoosten van Myanmar, nabij de Chinese grens. Het kamp bevindt zich in een gebied dat wordt gecontroleerd door de Kachin Independence Organisation (KIO), een opstandelingengroep die strijdt tegen de heersende junta van het land. Alle slachtoffers waren burgers, volgens een woordvoerder van de KIO.

De aanval is een van de dodelijkste in de decennialange strijd van de junta tegen de Kachin-opstandelingen. Kachin-functionarissen melden dat de junta de aanvallen in het afgelopen jaar heeft opgevoerd vanwege de groeiende steun van Kachin voor andere opstandige groepen die tegen de militaire regering strijden.

Escalatie na staatsgreep

Myanmar is sinds een militaire staatsgreep in 2021, die de burgerregering van het land omverwierp, verwikkeld in conflicten. Het leger heeft sinds het grijpen van de macht steeds vaker luchtaanvallen ingezet tegen hun tegenstanders. De in ballingschap levende National Unity Government (NUG) heeft de junta de schuld gegeven van de aanval op het kamp en omschreef het als een “oorlogsmisdaad en misdaad tegen de menselijkheid”.

Ontkenning van betrokkenheid

Een woordvoerder van de junta, generaal-majoor Zaw Min Tun, ontkende dat het leger achter de aanval zat. Hij beweerde dat het leger geen operaties in het gebied heeft, maar zei dat de vernietiging “waarschijnlijk” werd veroorzaakt door opgeslagen explosieven.

Gevolgen van de aanval

Lokale media deelden beelden van lichamen die uit het puin werden getrokken en tientallen lichaamszakken naast elkaar lagen. De aanval vond laat op maandagavond plaats in de Mong Lai Khet wijk, ongeveer twee mijl verwijderd van het hoofdkwartier van de KIA in de bergstad Laiza. Delen van het kamp werden rond middernacht verwoest door krachtige explosies, meldden KIO-functionarissen. Uit beelden van de nasleep blijkt dat veel huizen zijn verwoest en er veel slachtoffers zijn gevallen.

Reactie van de Verenigde Naties

De Verenigde Naties in Myanmar hebben aangegeven “diep bezorgd” te zijn over meldingen van doden in het kamp. “Kampen voor ontheemden zijn toevluchtsoorden, en burgers, waar ze zich ook bevinden, zouden nooit een doelwit moeten zijn”, aldus een verklaring op Facebook. Het gebied rond het kamp heeft al decennia lang te maken met conflicten. Echter, volgens de lokale bevolking heeft er de laatste tijd geen gevecht plaatsgevonden in de buurt van het kamp. Het is mogelijk dat de aanval vanuit de lucht is uitgevoerd.

Achtergrond conflict

De Kachin Independence Army (KIA) - de gewapende vleugel van de KIO - is een van de grootste en machtigste opstandige groepen in Myanmar. Het vecht al decennia tegen het leger, zelfs voor de staatsgreep van 2021. Het leger heeft een dubbele grief tegen de KIA, zowel voor de gewapende confrontaties met de junta sinds een staakt-het-vuren tussen de twee in 2011 werd verbroken, als voor de steun aan andere opstandige groepen. De KIA heeft een langdurige alliantie met het Arakan-leger in de staat Rakhine en wordt ervan verdacht wapens te leveren aan andere opstandige groepen in Myanmar.

Related news