Diplomatieke rel tussen Colombia en Israël over de Israël-Hamas oorlog

4 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft geleid tot een felle diplomatieke rel tussen Israël en Colombia. De president van Colombia, Gustavo Petro, vergeleek de acties van Israël met die van Adolf Hitler’s nazi’s. Israël beschuldigde Petro ervan Joodse levens in gevaar te brengen en “de gruwelijke daden van Hamas-terroristen” aan te moedigen met zijn “vijandige en antisemitische uitspraken”.

De rel begint

De rel begon een dag na de ongekende aanvallen van Hamas op 7 oktober toen Petro zijn officiële social media account gebruikte om wat hij “neo-nazi” inspanningen noemde om het Palestijnse volk, vrijheid en cultuur te vernietigen, te veroordelen. De Wereld Joodse Congres beschuldigde de linkse president van Colombia van het volledig negeren van de honderden Israëlische burgerlijke slachtoffers en noemde Petro’s uitspraak “een belediging voor de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust en voor het Joodse volk”.

De escalatie

De ruzie escaleerde verder op zondag toen Israël Petro publiekelijk berispte voor wat het zijn “vijandige en antisemitische uitspraken” noemde. Israël kondigde aan dat het de veiligheidsexport naar het Zuid-Amerikaanse land zou stopzetten en de Colombiaanse ambassadeur, Margarita Manjarrez, had opgeroepen voor een officiële berisping. In reactie hierop verklaarde de Colombiaanse leider: “Je beledigt niet de president van Colombia.” “Als de buitenlandse betrekkingen met Israël moeten worden opgeschort, laten we ze dan opschorten. We steunen geen genociden,” voegde Petro toe.

Reacties van andere Latijns-Amerikaanse leiders

Petro is niet de enige Latijns-Amerikaanse leider wiens reactie op het conflict Israël heeft geïrriteerd. Vorige week uitte Israël’s ambassadeur in Mexico teleurstelling dat de regering van Andrés Manuel López Obrador niet “een energieker standpunt” had ingenomen ten aanzien van de crisis en meer kracht in zijn veroordeling van Hamas had gelegd door het woord terrorisme te gebruiken. De Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft de “terroristische aanvallen” die Israël heeft geleden veroordeeld en opgeroepen tot een einde aan “de waanzin van de oorlog”.

Related news