Deense kunstenaar moet museum terugbetalen voor lege doeken

9 maanden geleden gepubliceerd

Jens Haaning, een Deense kunstenaar, is door een rechtbank verplicht gesteld om het Kunsten Museum in Aalborg bijna 500.000 kroner (ongeveer € 67.000) terug te betalen. Hij had voor een project getiteld “Take the Money and Run” twee lege doeken ingeleverd.

De details van de opdracht

Het museum had Haaning in 2021 opdracht gegeven om bankbiljetten in twee kunstwerken te verwerken. In plaats daarvan leverde hij lege doeken af en merkte op tegen dr.dk: “Het werk is dat ik hun geld heb genomen.”

Het project was oorspronkelijk bedoeld als een commentaar op de loonverschillen tussen Denemarken en Oostenrijk, maar heeft sindsdien een omstreden wending genomen. Het museum had gevraagd om het volledige bedrag van 534.000 kroner (ongeveer £ 61.000 / € 71.635 / $ 76.539) terug te geven. Haaning weigerde.

De uitspraak van de rechtbank

Na een langdurig juridisch conflict oordeelde een rechtbank in Kopenhagen maandag dat de 58-jarige kunstenaar in totaal 492.549 kroner aan het museum moet terugbetalen. Dit bedrag is de vergoeding van de kunstenaar en andere bijbehorende kosten afgetrokken van het oorspronkelijke bedrag dat het museum hem had betaald.

Reacties op de lege doeken

Lasse Andersson, de directeur van het museum, beschreef op humoristische wijze zijn eerste reactie op het zien van de kale doeken. Hij moest in 2021 lachen toen hij ze voor het eerst zag en besloot toch de onconventionele stukken tentoon te stellen.

Andersson beschreef zijn gemengde gevoelens over de brutale zet tijdens het Newsday-programma van BBC in 2021: “Hij heeft mijn curatorenteam en ook mij een beetje opgeschud, maar ik moest ook lachen omdat het echt humoristisch was.”

De houding van Haaning na de uitspraak

Na de uitspraak gaf Haaning aan dr.dk aan dat hij niet van plan was de zaak verder te escaleren. Hij voelde zich in tweestrijd en zei: “Het is goed geweest voor mijn werk, maar het brengt me ook in een onbeheersbare situatie waarin ik niet echt weet wat ik moet doen.”

Hij suggereerde maandag tegen TV2 Nord dat het museum misschien meer had geprofiteerd dan het had uitgegeven vanwege de uitgebreide media-aandacht die het incident had getrokken.

Related news