Poging tot coup in Tsjaad, hevige gevechten in de hoofdstad N'Djamena

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Er zijn meldingen van een poging tot een staatsgreep in Tsjaad, nadat een groep soldaten naar verluidt op weg was naar het presidentiële paleis in N’Djamena om de controle over te nemen. Hevige gevechten zijn aan de gang in de hoofdstad van Tsjaad, N’Djamena, tussen de strijdkrachten die loyaal zijn aan de overgangspresident Mahamat Deby en de dissidenten onder leiding van de politieke tegenstander Yaya Say it. Dit is gemeld door bronnen geciteerd door de informatiesite “Tchad One”, volgens welke meerdere doden en gewonden aan beide kanten in de gevechten zijn gevallen.

Militaire aanwezigheid

Op sociale media circuleren beelden van een massale aanwezigheid van militaire troepen in de straten van de hoofdstad, evenals gepantserde voertuigen en tanks, terwijl het internet is uitgeschakeld en de situatie verwarrend blijft. De veiligheidstroepen van Tsjaad hebben generaal Saleh Deby Itno gearresteerd, de oom van de overgangsleider Mahamat en vermoedelijk een van de breinen achter de onrust die momenteel de hoofdstad N’Djamena treft.

Politieke onrust

De oppositieleider Yaya Dillo, Saleh’s neef, werd gedood door troepen die loyaal zijn aan de overgangspresident Mahamat Deby. In de middag had het leger het hoofdkantoor van zijn partij, de Socialistische Partij zonder Grenzen (PSF), met zware wapens belegerd, waarbij ongeveer tien activisten werden gedood en verscheidene gewonden vielen. Na de beslissing van de MPS om Mahamat Deby te nomineren voor de presidentsverkiezingen op 6 mei - tegen elke belofte van de overgang - presenteerde Saleh op zijn beurt zijn kandidatuur voor het presidentschap, waardoor hij effectief Deby’s electorale tegenstander werd.

Steun voor de president

De premier van Tsjaad, Succes Masra, die momenteel de Verenigde Staten bezoekt, heeft ondertussen zijn steun voor president Deby aangekondigd. Hij riep op tot kalmte en om de reis voort te zetten “om een Tsjaad van rechtvaardigheid en gelijkheid, een verzoend Tsjaad, een Tsjaad voor iedereen met iedereen” te bouwen.

Internationale betrokkenheid

De Farnesina en de Italiaanse ambassade in Kameroen, ook verantwoordelijk voor de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Equatoriaal-Guinea, “volgen de ontwikkeling van de situatie in Tsjaad nauwlettend”. De minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Antonio Tajani, wordt “voortdurend geïnformeerd” over de laatste ontwikkelingen.

Related news