Coördineerde Bommeldingen op Scholen in Litouwen

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Litouwse scholen hebben sinds vrijdagochtend te maken met een golf van bommeldingen, volgens een patroon dat ook in naburige landen wordt gezien. De politiechef van Litouwen, Renatas Pozela, omschreef het als “een gecoördineerde massale aanval” die laat op donderdag begon.

Berichten van een Server Binnen de EU

Honderden e-mails met de dreigementen werden verstuurd vanaf een server binnen de Europese Unie. De meerderheid van de berichten was in het Russisch en sommige hadden een politieke inhoud, aldus Pozela.

Dreigementen in Estland

In Estland begon een golf van dreigende spam-e-mails laat op woensdag. Als gevolg hiervan werden de meeste scholen in Tartu, de op een na grootste stad van het land, donderdag gesloten.

Geen Reden voor Paniek

Hoewel honderden kinderen in Litouwen, Letland en Estland werd verteld niet naar school te komen vanwege bommeldingen, zei de Litouwse minister van Binnenlandse Zaken, Agnė Bilotaitė, dat er geen gevaar leek te zijn. “Deze valse meldingen zijn bedoeld om paniek te veroorzaken”, benadrukte Bilotaitė, “er is geen reden tot paniek.”

Initiatief van Vijandige Staten

Een woordvoerder van de Litouwse veiligheidsdienst stelde dat de berichten die in Litouwen, Estland en Letland verschenen “waarschijnlijk… het initiatief waren van vijandige staten”. Ze waren gericht op “het verstoren en destabiliseren van het werk van instellingen, en het vergroten van wantrouwen”, vertelde de woordvoerder aan de Baltic News Service, het belangrijkste nieuwsbureau van de regio.

Baltische Staten als Doelwit

“Naarmate geopolitieke spanningen toenemen, zijn Litouwen en de andere Baltische staten constante doelwitten van informatie- en cyberaanvallen door vijandige staten”, voegde de woordvoerder toe. De Baltische landen behoren tot de meest uitgesproken Europese critici van Rusland en president Vladimir Poetin.

Aanhoudende Dreigementen

Scholen in Litouwen ontvingen alleen al op vrijdag 750 e-mails, en er kwamen er nog meer binnen, zeiden de autoriteiten.

Lage Dreigingsniveau in Letland

Letse wetshandhavingsautoriteiten omschreven de e-mails als een lage dreigingsniveau en een gerichte criminele actie gericht op het destabiliseren van de samenleving en het werk van de autoriteiten. Scholen en kleuterscholen werd gevraagd open te blijven, maar een aantal van hen koos ervoor om de lessen voor meerdere dagen op te schorten uit voorzorg, aldus de Baltic News Service.

Letse autoriteiten geloven dat de afzender van de dreigingsmails dezelfde persoon was, actief was voor ongeveer een jaar en vergelijkbare dreigbrieven had gestuurd naar verschillende organisaties. Letse en Estse autoriteiten zeiden dat ze contact hadden. Letse onderzoekers werken samen met de Verenigde Staten en Polen, waar eerder vergelijkbare vijandige activiteiten werden gemeld.

Related news