Chinese kustwacht voor de tweede dag op rij uit Taiwanese wateren gejaagd

4 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Taiwan heeft vandaag opnieuw schepen van de Chinese kustwacht uit de Straat van Taiwan moeten jagen. Dit is de tweede dag op rij dat Chinese schepen de Taiwanese wateren binnenvaren.

Incidenten op zee

De Taiwanese kustwacht meldt dat het vandaag ging om vier boten van de Chinese kustwacht, die zich vlak bij de Kinmeneilanden bevonden. De Chinese schepen werden via de radio verzocht om direct te vertrekken uit de door Taiwan beheerde wateren. Na ongeveer een uur vertrokken ze.

Dit incident volgt op een soortgelijke situatie op vrijdag. Toen stuurde Taiwan, op verzoek van China, enkele boten van de kustwacht de zee op om te helpen met de zoektocht naar enkele overboord geslagen vissers. Vervolgens voeren Chinese schepen de Taiwanese wateren in, officieel in het kader van de zoektocht naar de vermiste vissers.

De Taiwanese kustwacht heeft in een verklaring laten weten dat ze niet begrijpt waarom China “keer op keer om hulp vraagt en zich vervolgens agressief gedraagt”.

Spanningen tussen Taiwan en China

De spanningen tussen China en Taiwan zijn al langer hoog. China ziet Taiwan als een afvallige provincie en stelt dat het eiland Chinees grondgebied is. Taiwan beroept zich daarentegen op zijn onafhankelijkheid. De Chinakritische Lai Ching-te, die afgelopen januari de Taiwanese presidentsverkiezingen won, spreekt zich regelmatig fel uit voor de onafhankelijkheid van Taiwan.

Deze maritieme incidenten zijn niet de enige tekenen van de gespannen relatie. Chinese vliegtuigen vliegen regelmatig vlak langs of zelfs door het Taiwanese luchtruim, wat tot zorgen leidt in Taiwan over een mogelijke invasie door China. Taiwan wordt gesteund door de Verenigde Staten, wat de woede van China opwekt.

Related news