Chinese hackers infiltreren vijf jaar lang Amerikaanse infrastructuurnetwerken

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Een geavanceerde groep Chinese hackers genaamd Volt Typhoon heeft gedurende vijf jaar de infrastructuurnetwerken van de Verenigde Staten geïnfiltreerd. Dit werd op woensdag bevestigd door Amerikaanse en geallieerde inlichtingendiensten in een gezamenlijke verklaring.

Infiltratie van kritieke netwerken

De Amerikaanse National Security Agency, de Amerikaanse cyberwaakhond CISA, de FBI en de Transportation Security Administration meldden dat Volt Typhoon onopvallend is doorgedrongen in de netwerken van de luchtvaart, het spoor, het openbaar vervoer, de snelwegen, de maritieme sector, pijpleidingen, water- en rioolorganisaties. Geen van de organisaties werd bij naam genoemd, maar in de verklaring werd aangegeven dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen de hackers gedurende minstens vijf jaar binnen enkele IT-omgevingen van slachtoffers hebben waargenomen.

Zorgen over sabotage

Volt Typhoon heeft bijzondere bezorgdheid gewekt omdat het lijkt te zijn gericht op sabotage in plaats van spionage. De omvang van de hacks heeft geleid tot een reeks ontmoetingen tussen het Witte Huis en de particuliere technologie-industrie, waaronder verschillende telecommunicatie- en cloud computing-bedrijven. De Amerikaanse overheid heeft deze bedrijven om hulp gevraagd bij het volgen van de activiteiten van de hackers.

“We maken ons buitengewoon veel zorgen over de kwaadaardige cyberactiviteiten van de door de PRC (People’s Republic of China) gesponsorde actor die de industrie Volt Typhoon noemt,” zei een hoge CISA-functionaris, Eric Goldstein, tegen Reuters vóór de vrijgave van de verklaring. “Het merendeel van de slachtoffers die we hebben geïdentificeerd heeft geen legitieme spionagewaarde.”

Related news