China's yuan vervangt de dollar en euro als primaire buitenlandse munteenheid voor Rusland

25 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

De yuan van China is de ‘primaire’ buitenlandse valuta geworden voor de buitenlandse economische activiteit van Rusland, volgens de Russische centrale bankgouverneur Elvira Nabiullina. De westerse sancties die de economie van Rusland verstikken, duwen Moskou dichter naar Beijing.

De stijging van de yuan

Het aandeel van de yuan in de Russische export is volgens Nabiullina de afgelopen twee jaar gestegen van 0,4 procent naar 34,5 procent. Het aandeel in de import steeg in dezelfde periode van 4,3 naar 36,4 procent.

De Eerste vicepremier van Rusland, Andrei Belousov, merkte in november ook op dat de verrekeningen in roebels en de yuan in de bilaterale handel 95 procent hadden bereikt.

Versterking van de banden tussen China en Rusland

China en Rusland hebben hun banden verder aangehaald met 55 deals ter waarde van 13,6 miljard yuan (1,9 miljard dollar), waaronder financiële diensten, die deze week in de noordelijke Chinese stad Shenyang zijn ondertekend.

Nabiullina voegde eraan toe dat Rusland, als voorzitter van de Brics-groep van opkomende economieën in 2024, de samenwerking in het gebruik van de yuan en andere valuta’s zal bevorderen, evenals de onderlinge verbindingsmogelijkheden van afwikkelingssystemen.

Uitbreiding van de Brics-groep

Egypte, Ethiopië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië werden begin 2024 lid van de Brics-groep. Deze uitbreiding biedt nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van de yuan en fungeert ook als een hedge tegen Washington’s wapenbeheersing van de Amerikaanse dollar.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, zien analisten uitdagingen wanneer de yuan overstapt van bilaterale transacties met Rusland naar meer multilaterale transacties. Zo wees India vorig jaar een voorstel van Russische leveranciers af om ruwe olie-importen in yuan te betalen.

Related news