China's Xi Jinping roept op tot een tweestatenoplossing voor Israël-Hamas conflict

6 maanden geleden gepubliceerd
  Dati Bendo

China’s leider, Xi Jinping, heeft opgeroepen tot een tweestatenoplossing om een onafhankelijk Palestina te vestigen als de “fundamentele uitweg” uit het Israël-Hamas conflict. Dit is zijn eerste publieke uitspraak over de oorlog sinds deze bijna twee weken geleden uitbrak.

Oproep tot staakt-het-vuren

Volgens de Chinese staatsomroep CCTV zei Xi dat de hoogste prioriteit nu is om zo snel mogelijk een staakt-het-vuren te bereiken. Dit moet voorkomen dat het conflict escaleert of zelfs uit de hand loopt en een ernstige humanitaire crisis veroorzaakt. Xi maakte deze opmerkingen tijdens een vergadering met de Egyptische premier Mostafa Madbouly in Beijing.

Samenwerking met Arabische naties

Xi Jinping gaf aan dat China bereid is om samen te werken met Egypte en Arabische naties om een “algehele, rechtvaardige en blijvende oplossing voor de Palestijnse kwestie” te bevorderen. Hij prees Egypte ook voor het spelen van een “belangrijke rol” in het afkoelen van de spanningen. China steunt de inspanningen van Egypte om humanitaire hulp aan Gaza toe te laten, aldus CCTV.

Humanitaire hulp naar Gaza

Op woensdag stemde Egypte ermee in om humanitaire hulp naar Gaza te laten gaan via de grensovergang van Rafah, een deal die tot stand kwam door een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Egyptische tegenhanger Abdel Fattah el-Sisi. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het hulpkonvooi Gaza mag binnenkomen en de initiële deal voor 20 vrachtwagens is een fractie van de 100 vrachtwagens die de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er per dag nodig zijn.

Conflict en internationale betrekkingen

Het conflict, dat begon nadat Hamas een brute en gecoördineerde terreuraanval op Israël lanceerde op 7 oktober, waarbij ongeveer 1400 mensen om het leven kwamen, heeft de toenemende verdeeldheid tussen wereldmachten duidelijk gemaakt. De daaropvolgende bombardementen en belegeringen van Gaza door Israël hebben ongeveer 3500 Palestijnen gedood, waaronder honderden kinderen, volgens lokale gezondheidsautoriteiten.

China’s rol in het conflict

Ondanks de kritiek heeft China zich proberen te positioneren als een neutrale bemiddelaar in het conflict. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het deze week Midden-Oosten gezant Zhai Jun naar de regio stuurt om vredestalks te bevorderen en te pleiten voor een staakt-het-vuren. China heeft diepe economische belangen in zowel Rusland als het Midden-Oosten, die het koste wat kost wil beschermen, met name de import van olie en gas.

Related news