China eist verwijdering van Chinese bedrijven uit 'sponsors van oorlog' lijst van Oekraïne

26 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

China heeft Oekraïne opgeroepen om meer dan een dozijn Chinese bedrijven onmiddellijk te verwijderen van een lijst van bedrijven die zijn aangemerkt als “internationale sponsors van oorlog”. China stelt dat het wil dat Kyiv “negatieve gevolgen” elimineert. Deze opmerkingen kwamen nadat de Chinese ambassadeur in Kyiv vorige maand senior Oekraïense overheidsfunctionarissen had verteld dat de opname van de bedrijven op de lijst de bilaterale banden kon schaden.

Lijst van ‘sponsors van oorlog’

Oekraïne heeft wereldwijd 48 bedrijven op de lijst gezet, waaronder 14 uit China, als “internationale sponsors van oorlog” wiens zakelijke activiteiten naar verluidt indirect bijdragen aan de oorlogsinspanningen van Rusland. De lijst heeft geen juridische gevolgen voor de bedrijven die erop staan.

De op de lijst opgenomen bedrijven omvatten Chinese energiegiganten zoals China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

Mogelijke impact op de handel

Vóór de volledige invasie van Rusland op 24 februari 2022 was China de grootste handelspartner van Oekraïne en blijft het een belangrijke consument van Oekraïens graan, zonnebloemolie en ijzererts. Een bron suggereerde dat Beijing de kwestie zou kunnen koppelen aan Chinese aankopen van Oekraïens graan.

Onder de nieuwe door Kyiv opgerichte Zwarte Zee scheepvaartcorridor, die afgelopen augustus werd opgericht, toonden overheidsgegevens aan dat ongeveer 30% van de maritieme export van Oekraïne, inclusief voedsel, metalen en erts, naar China werd verscheept.

Diplomatieke inspanningen

Ondanks dat China algemeen wordt gezien als een bondgenoot van het Kremlin, heeft Oekraïne er zorgvuldig voor gewaakt om de op één na grootste economie ter wereld niet te irriteren gedurende de oorlog met Moskou. Het heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op Beijing om zich aan te sluiten bij de diplomatieke inspanningen van Kyiv voor vrede.

China was de belangrijkste bestemming voor Oekraïense voedselexport die werd verscheept onder een door de VN bemiddelde graancorridor, die na de invasie van Rusland nu niet meer functioneert. Het was goed voor ongeveer 7,9 miljoen ton van de in totaal 30 miljoen ton die via die route werd vervoerd.

Related news