China beperkt buitenlandse reizen van ambtenaren en bankmedewerkers

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Chinese ambtenaren en werknemers van staatsgelieerde bedrijven ondervinden steeds meer belemmeringen voor privéreizen naar het buitenland en hun buitenlandse connecties worden nauwlettend onderzocht. Dit maakt deel uit van een grotere campagne van Beijing tegen buitenlandse invloeden.

Aanscherping van de regels

Volgens tien huidige en voormalige werknemers zijn de beperkingen sinds 2021 uitgebreid. Deze omvatten onder andere een verbod op buitenlandse reizen, strengere limieten op de frequentie en duur van reizen, zware goedkeuringsprocessen en voorafgaande vertrouwelijkheidstrainingen. Ze benadrukten dat deze maatregelen niet verband houden met COVID-19.

Het verhaal van deze individuen varieerde, maar ze waren consistent in het beschrijven van verhoogde controle op buitenlandse reizen, zelfs nadat China in januari de grenzen heropende. Deze personen, die werkzaam zijn in verschillende sectoren in heel China, spraken op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

Focus op nationale veiligheid

De acties weerspiegelen de focus van president Xi Jinping op nationale veiligheid te midden van gespannen relaties met het Westen. China heeft de afgelopen maanden burgers aangemoedigd om deel te nemen aan anti-spionageactiviteiten en heeft nieuwe wetten geïntroduceerd die de definitie van spionage hebben verruimd.

“Beijing is steeds paranoïder over de dreiging van spionage door westerse landen, en het voorkomen dat overheidsmedewerkers naar het buitenland gaan kan een manier zijn om mogelijkheden voor spionage door buitenlandse machten te verminderen”, zegt Neil Thomas, een fellow van Chinese politiek bij het Asia Society Policy Institute’s Center for China Analysis in Washington.

Nieuwe beperkingen

Beperkingen op persoonlijke buitenlandse reizen zijn al lang van toepassing op hoge overheidsfunctionarissen en staatsmanagers met toegang tot vertrouwelijke informatie. Deze beperkingen worden nu echter ook toegepast op lagere rangen van China’s ambtenaren - die volgens de meest recente gegevens uit 2015 7 miljoen in aantal zijn - en op 70 miljoen werknemers van staatsbedrijven.

Lagergeplaatste werknemers bij China Construction Bank in Beijing en Shanghai kunnen om persoonlijke redenen slechts één keer per jaar en slechts tot 12 dagen naar het buitenland reizen.

Verhoogde controle

Chinese autoriteiten onderzoeken ook persoonlijke buitenlandse banden. Vanaf eind vorig jaar ontvingen deze mensen vragenlijsten van instanties zoals de Communistische Jeugdliga, Chinese People’s Political Consultative Committee (CPPCC), lokale autoriteiten en hun respectievelijke werkgevers. De formulieren vroegen om informatie over familieleden met buitenlandse nationaliteit of permanente verblijfsvergunning in het buitenland, en details van buitenlandse hulp of ervaring.

De maatregelen komen terwijl China de publieke berichtgeving over buitenlandse invloeden opvoert. In augustus zei het Ministerie van Staatsveiligheid op zijn onlangs gelanceerde WeChat-account dat het een Chinese staatsburger in Italië had geïdentificeerd die wordt verdacht van spionage voor de Amerikaanse Central Intelligence Agency en waarschuwde voor de mogelijkheid dat Chinezen in het buitenland worden gerekruteerd. De CIA heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Related news