Canadese man riskeert doodstraf na openen vliegtuigdeur op Thai Airways vlucht

2 maanden geleden gepubliceerd

Een Canadese man, Wong Sai Heung, is in Thailand gearresteerd nadat hij naar verluidt de deur van een commercieel vliegtuig opende, waardoor de evacuatieschuif van het vliegtuig vlak voor het opstijgen werd geactiveerd. Het incident deed zich voor op 7 februari op de Internationale Luchthaven van Chiang Mai in Noord-Thailand.

Incident vlak voor het opstijgen

Volgens meldingen was Thai Airways vlucht TG121, op weg naar de Internationale Luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok, aan het wachten op de startbaan om op te stijgen toen een passagier een van de deuren van het vliegtuig opende. Dit zorgde ervoor dat de evacuatieschuif werd geactiveerd. Het vliegtuig kon niet onmiddellijk worden verplaatst, waardoor andere vluchten tijdelijk niet konden opstijgen. In totaal zouden 13 vluchten vertraging hebben opgelopen, waaronder acht die moesten rondcirkelen voordat ze toestemming kregen om te landen. Ongeveer 2.295 mensen waren getroffen.

Herstel en gevolgen

Thai Airways gaf aan dat monteurs de deur snel konden repareren en inspecteren, en het vliegtuig kon net na middernacht op 8 februari opstijgen. Als Wong Sai Heung schuldig wordt bevonden, kan hij strenge straffen krijgen, variërend van een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar en/of een boete van 600.000 tot 800.000 baht (€22.537 tot €30.049) tot de doodstraf. Het is echter vermeldenswaard dat Thailand sinds 2018 geen gevangenenuitvoering meer heeft uitgevoerd.

Onderzoek loopt nog

Het is nog onduidelijk wat het motief van Heung was voor het openen van de deur, aldus de politie. Wel werd gemeld dat hij moeilijk te begrijpen was en naar een psychiatrisch ziekenhuis is gestuurd voor evaluatie. De Canadese man is voorzien van een advocaat en een tolk, en de Thaise politie blijft het incident onderzoeken.

Related news