Canadese gouverneur-generaal biedt excuses aan voor eerbetoon aan voormalige nazi-soldaat

6 maanden geleden gepubliceerd

De gouverneur-generaal van Canada, Mary Simon, heeft haar excuses aangeboden voor een hoge Canadese onderscheiding die bijna vier decennia geleden werd toegekend aan een voormalige nazi-soldaat. Peter Savaryn, voormalig kanselier van de Universiteit van Alberta, ontving in 1987 de Orde van Canada. Het is later gebleken dat de heer Savaryn diende in nazi Waffen SS-eenheden.

Onthullingen en verontschuldigingen

De verontschuldiging komt twee weken na een rel in het Canadese parlement over een uitnodiging aan een oudere Oekraïense man die met nazi-Duitsland had gevochten. Yaroslav Hunka, 98, werd toegejuicht in het Lagerhuis door wetgevers die niet op de hoogte waren van zijn geschiedenis, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

De Canadese premier Justin Trudeau noemde het incident “diep beschamend”, en de voorzitter van het Huis, Anthony Rota, nam de verantwoordelijkheid voor het uitnodigen van de heer Hunka op zich en trad af. Sindsdien hebben Joodse groepen in Canada de regering opgeroepen om andere nazi-veteranen in het land te erkennen en te onderzoeken.

Achtergrond van Peter Savaryn

Peter Savaryn was een van de Oekraïense soldaten die na de Tweede Wereldoorlog naar Canada emigreerden. Na zijn emigratie schreef de heer Savaryn zich in aan de Universiteit van Alberta en werd advocaat. Hij diende als kanselier van de universiteit van 1982 tot 1986. Hij was ook president van het Oekraïense Wereldcongres in Canada van 1983 tot 1988, en was ooit vice-president van de Progressieve Conservatieve Partij van Canada.

De heer Savaryn was een van de oprichters van de Alberta Cultural Heritage Council en kreeg de Orde van Canada voor het bevorderen van multiculturalisme. Hij overleed in 2017 op 90-jarige leeftijd.

Oproepen tot transparantie

Als gevolg van de parlementaire rel hebben Joodse groeperingen de Canadese regering opgeroepen een rapport uit de jaren 80 vrij te geven dat het vermeende aanwezigheid van oorlogsmisdadigers in het land onderzocht. Destijds concludeerde een gecensureerde versie van het Deschenes Commission-rapport dat er geen bewijs was dat Oekraïners die met nazi-Duitsland hadden gevochten, konden worden gekoppeld aan specifieke oorlogsmisdaden. Premier Trudeau zei op woensdag dat de regering overweegt het volledige rapport te publiceren.

In reactie op de recente onthullingen heeft de Universiteit van Alberta, waar meneer Savaryn kanselier was, een onderzoek ingesteld naar donaties van mensen die bekend staan om te hebben gediend in nazi-Duitsland’s Waffen-SS. Dit omvat een donatie van CA$30,000 ($21,880; £17,950) door de Oekraïense veteraan de heer Hunka, die de universiteit zei terug te geven.

Related news