Canadese defensieminister beschuldigt China van 'gevaarlijke en roekeloze' onderschepping van militair vliegtuig

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Canadese minister van Defensie, Bill Blair, heeft Chinese gevechtsvliegtuigen beschuldigd van het uitvoeren van een “gevaarlijke en roekeloze” onderschepping van een Canadees militair vliegtuig boven internationale wateren. Volgens Canada’s Global News, kwam een Chinees straalvliegtuig tot binnen vijf meter (ongeveer 16 voet) van een Canadees surveillancevliegtuig dat deelnam aan een VN-operatie om sancties tegen Noord-Korea af te dwingen.

Incident boven internationale wateren

Het incident vond plaats in internationale wateren voor de kust van China, meldde Global News, die een bemanning aan boord van het vliegtuig had. Blair verklaarde dat, hoewel de Chinese luchtmacht regelmatig interactie heeft met vliegtuigen op VN-missies, het incident van maandag het Canadese vliegtuig in aanzienlijk gevaar bracht. “Ik maak me grote zorgen over de onprofessionele manier waarop dit is gebeurd,” zei Blair. “Het was ronduit gevaarlijk en roekeloos. En dat soort gedrag is nooit acceptabel en we zullen dat op de meest geschikte manier aan de Volksrepubliek China kenbaar maken,” vervolgde hij, maar gaf geen details.

Eerdere incidenten

In juni 2022 beschuldigde het Canadese leger Chinese straaljagers ervan zijn patrouillevliegtuigen te hebben lastiggevallen terwijl ze toezicht hielden op het omzeilen van sancties tegen Noord-Korea, waardoor Canadese vliegtuigen soms van hun vliegroute moesten afwijken. In mei meldden Pentagon-functionarissen dat een Chinees straalvliegtuig een “onnodig agressieve” manoeuvre had uitgevoerd in de buurt van een Amerikaans militair vliegtuig boven de Zuid-Chinese Zee in internationaal luchtruim. Deze ontmoeting volgde op wat Washington een recente trend noemt van steeds gevaarlijker gedrag van Chinese militaire vliegtuigen. De Chinese ambassade in Ottawa heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op het rapport van Global News.

Related news