Canada Overweegt Militaire Training in Oekraïne, Weg van de Frontlinies

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Canada staat open voor het sturen van een beperkt aantal militairen naar Oekraïne om daar Oekraïense troepen te trainen, mits deze operatie ver van de frontlinies van de oorlog met Rusland plaatsvindt in een duidelijke, niet-gevechtsrol. Dit heeft de Canadese minister van Defensie, Bill Blair, aangegeven in een interview met de Star.

Beperkte Rol

Het idee werd eerder deze week besproken tijdens een veiligheidstop in Parijs, waar Blair aanwezig was samen met Canada’s NAVO-bondgenoten en andere ondersteuners van Oekraïne. Na de bijeenkomst suggereerde de Franse president Emmanuel Macron het vooruitzicht van het sturen van troepen naar Oekraïne, maar dit idee werd snel van de hand gewezen door de Westerse bondgenoten, waaronder Canada.

Ondanks de verklaring van Canada dat er “geen plannen zijn om gevechtstroepen” naar Oekraïne te sturen, toonde Blair zich open voor een niet-gevechtsrol van het Canadese leger bij het trainen van Oekraïense soldaten in het land. Een veiligheidsovereenkomst tussen Canada en Oekraïne die afgelopen weekend is ondertekend, stelt ook dat Canada mogelijk terugkeert om trainingsactiviteiten in Oekraïne uit te voeren “wanneer de omstandigheden dit toelaten”.

Trainingsmissie in Oekraïne

“We hebben Oekraïners overal getraind, maar er was enige erkenning dat sommige van die trainingen uitdagend zijn omdat het moeilijk is om mensen uit Oekraïne te halen voor de training”, zei Blair, verwijzend naar de gesprekken in Parijs. Er zijn discussies geweest over de mogelijkheid om de trainingen efficiënter te maken en in Oekraïne zelf uit te voeren.

Risico’s en Voordelen

Volgens Roland Paris, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit van Ottawa en voormalig buitenlands beleidsadviseur van premier Justin Trudeau, zouden Canada en haar bondgenoten de voordelen van het trainen van Oekraïense soldaten in Oekraïne moeten afwegen tegen de risico’s. Deze omvatten het mogelijk raken van onze eigen troepen, evenals vragen over hoe Poetin en het Kremlin zo’n missie zouden interpreteren.

Ondanks de risico’s stelt Paris dat het Westen meer moet doen om Oekraïne te ondersteunen. Oekraïne’s grootste behoefte is aan artilleriegranaten, munitie en wapens zoals luchtafweergeschut. “Training is geweldig, maar wat we echt moeten doen is de hulpmiddelen leveren die de Oekraïners nodig hebben om zich te verdedigen tegen Russische agressie”, zei hij.

Related news