Braziliaanse politie: Bolsonaro en bondgenoten planden een staatsgreep

5 maanden geleden gepubliceerd

De Braziliaanse federale politie heeft beweerd dat de voormalige president Jair Bolsonaro en zijn bondgenoten een samenzwering hebben gepland om de macht te behouden, ongeacht de resultaten van de verkiezingen in 2022.

Details van de samenzwering

De beschuldigingen werden donderdag door de federale politie onthuld. Er werd beweerd dat Bolsonaro persoonlijk een voorgesteld bevel bewerkte om een Hooggerechtshof-rechter te arresteren. Hij en tientallen hooggeplaatste medewerkers, ministers en militaire leiders werkten samen om het vertrouwen van het Braziliaanse publiek in de verkiezing te ondermijnen en het podium klaar te maken voor een mogelijke staatsgreep. Hun inspanningen omvatten het verspreiden van desinformatie over kiezersfraude, het opstellen van juridische argumenten voor nieuwe verkiezingen, het werven van militair personeel om een staatsgreep te ondersteunen, het in de gaten houden van rechters en het aanmoedigen en begeleiden van demonstranten die uiteindelijk overheidsgebouwen bestormden.

Politieoperatie tegen Bolsonaro

In een gerechtelijk bevel van 134 pagina’s dat een grootschalige federale politieoperatie op donderdag toestond, werden Bolsonaro en ongeveer twee dozijn van zijn politieke bondgenoten, inclusief de voormalige minister van Defensie van Brazilië, de voormalige nationale veiligheidsadviseur, de voormalige minister van Justitie en de voormalige hoofd van de marine, genoemd als doelwitten. De operatie omvatte huiszoekingen en arrestatiebevelen voor vier personen, waaronder twee legerofficieren en twee voormalige topmedewerkers van Bolsonaro.

Reactie van Bolsonaro

Bolsonaro werd bevolen zijn paspoort in te leveren, in het land te blijven en geen contact te hebben met andere mensen die onderzocht worden. Bolsonaro beweerde donderdag dat hij het onschuldige slachtoffer was van een politiek gemotiveerde operatie. “Ik heb de regering meer dan een jaar geleden verlaten en ik blijf onophoudelijke vervolging ondergaan”, vertelde de voormalige president aan Folha de São Paulo, een Braziliaanse krant.

Ondermijning van democratie

De beschuldigingen die donderdag werden onthuld, leggen uit hoe de voormalige president en zijn bondgenoten hebben geprobeerd de jonge democratie van Brazilië te ondermijnen. Hieronder vallen alarmerende details voor een land dat van 1964 tot 1985 werd geregeerd door een militaire dictatuur. Het document beval de arrestatie van twee Hooggerechtshof-rechters en de Senaatsvoorzitter en riep op tot nieuwe verkiezingen. Bolsonaro beval wijzigingen in het document zodat het de arrestatie van slechts één van de Hooggerechtshof-rechters beval.

Potentiële strafrechtelijke vervolging

Bolsonaro is al ongeschikt verklaard om tot 2030 een ambt te bekleden vanwege zijn pogingen om de stemsystemen te ondermijnen. Nu zou hij mogelijk arrestatie en strafrechtelijke vervolging onder ogen kunnen zien. De huidige president, Luiz Inácio Lula da Silva, uitte in een radiointerview op donderdag de hoop dat het onderzoek naar Bolsonaro eerlijk en onpartijdig zou zijn. “Wat ik wil, is dat Bolsonaro het voordeel van de twijfel krijgt, iets wat ik niet had”, zei hij.

Related news