Brandstichting bij Tesla-fabriek in Berlijn door links-extremistische actiegroep

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een links-extremistische actiegroep, Vulkangruppe, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een brand bij een Tesla-fabriek in de omgeving van Berlijn. De groep deed dit als een protestactie tegen de autofabrikant, waardoor de productie dinsdag stil kwam te liggen.

Brand ontdekt in elektriciteitsmast

De brand werd dinsdagochtend ontdekt in een elektriciteitsmast nabij de fabriek. Vanwege de brand viel de stroom uit, waarna de fabriek werd ontruimd. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen. Momenteel doet de politie onderzoek naar het voorval.

Productie kan niet snel hervat worden

Volgens Tesla kan de productie, na overleg met de lokale stroomaanbieder, niet snel hervat worden. Vulkangruppe schreef in een brief: “We hebben vandaag Tesla gesaboteerd”. Deze brief is in handen van persbureau DPA.

Protesten tegen Tesla en uitbreidingsplannen

Tesla ligt onder vuur vanwege mogelijke overtredingen van afvalwaterlimieten bij de fabriek in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Daarnaast zijn demonstranten tegen de uitbreidingsplannen van de Tesla-fabriek in opstand gekomen, omdat hiervoor een deel van het bos gekapt moet worden. Sinds vorige week hebben demonstranten het bos naast de autofabriek bezet. Ook omwonenden hebben zich uitgesproken tegen de uitbreiding.

Het huidige fabrieksterrein van Tesla in Duitsland beslaat 300 hectare, maar het bedrijf wil hier nog 170 hectare aan toevoegen. Deze uitbreiding zou nodig zijn voor de bouw van een goederentreinstation, opslaghallen en een opvang voor de kinderen van werknemers. Tesla produceert jaarlijks ongeveer 300.000 auto’s op het terrein, maar wil de productiecapaciteit opvoeren naar 1 miljoen.

Reactie van Elon Musk

Tesla-topman Elon Musk heeft gereageerd op het incident. Hij noemt de daders “de domste ecostrijders ter wereld of marionetten van degenen zonder goede klimaatdoelen”. Musk vindt het “extreem dom om de productie van elektrische voertuigen in plaats van fossiele voertuigen plat te leggen”.

Related news