Biden hoopt op bestand in Gaza Strip volgende week

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Joe Biden, de huidige president van de Verenigde Staten, heeft maandag aangegeven te hopen op een staakt-het-vuren in de Gazastrook tegen volgende week maandag. Hij deed deze uitspraak tijdens een persconferentie in New York.

Overleg in Doha

Biden’s Nationale Veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, had eerder in een interview op CNN aangegeven dat de Verenigde Staten, Israël, Egypte en Qatar het eens zijn geworden over de ‘basiscontouren’ om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te faciliteren. Dit zou ook een uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen mogelijk maken.

De president deed zijn uitspraak terwijl hij een ijssalon in New York bezocht, waar hij een chocolade-mint ijsje hield, naast tv-presentator Seth Meyers. Meyers viert dit jaar het tienjarig bestaan van zijn show “Late Night with Seth Meyers”.

Protest tegen de oorlog

Eerder verzamelde een groep demonstranten zich in Rockefeller Center, waar Biden maandag een interview opnam met de tv-host, om te protesteren tegen de oorlog in Gaza en op te roepen tot een staakt-het-vuren.

Verdere onderhandelingen

Bronnen dichtbij de onderhandelingen in Doha tussen delegaties uit Qatar, Egypte, de Verenigde Staten, Israël en de Palestijnse islamistische groep Hamas vertelden dat de gesprekken ‘vorderen’ naar een overeenkomst over een uitwisseling van gijzelaars in Gaza voor Palestijnse gevangenen.

Deze gesprekken in Doha volgen op een reeks consultaties die vrijdag en zaterdag in Parijs werden gehouden tussen Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar om de voorwaarden van een nieuwe overeenkomst te bepalen. Sinds het begin van de oorlog hebben Israël en Hamas slechts één week lang een staakt-het-vuren bereikt, eind november, wat leidde tot de vrijlating van 105 gijzelaars in ruil voor 240 Palestijnse gevangenen.

Related news