Bendegeweld in Haïti escaleert, ondanks aankomend aftreden premier Henry

3 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Het bendegeweld in Haïti blijft verergeren, ondanks de aankondiging van premier Ariel Henry dat hij op maandag zal aftreden. Criminaliteit en chaos zijn al een tijd aan de orde van de dag in het land en de situatie lijkt alleen maar te verslechteren.

Toenemend geweld en chaos

Op vrijdagavond braken opnieuw gevechten uit tussen criminele bendes en de politie in Haïti. Brandstichting en wegversperringen in de hoofdstad Port-au-Prince maken deel uit van deze chaotische situatie. De regering riep eerder deze maand de noodtoestand uit, maar het lijkt erop dat deze maatregel de situatie nog niet heeft verbeterd.

Premier treedt af, onduidelijkheid over opvolging

Premier Ariel Henry, die momenteel in Puerto Rico verblijft, heeft aangekondigd maandag af te treden. Er is echter nog geen duidelijkheid over wie hem zal opvolgen. Bendeleider Jimmy Chérizier beschouwt het aftreden van Henry als “slechts de eerste stap” in de strijd die de bendes voeren.

Roep om politieke actie

Een lokale inwoner liet aan persbureau Reuters weten dat er ondanks het aftreden van premier Henry nog steeds sprake is van een politieke crisis. “Politici moeten de taak op zich nemen om het land weer te organiseren,” aldus de inwoner. Eerder ontsnapten honderden gevangenen na aanvallen van criminele bendes onder leiding van Chérizier.

Related news