BBC-journalisten aangevallen en onder schot gehouden in Israël

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

BBC-journalisten zijn aangevallen en onder schot gehouden tijdens het verslaan van de aanval op Israël. Het incident vond plaats in de Israëlische stad Tel Aviv. Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab en hun BBC Arabisch team waren onderweg naar een hotel toen hun auto werd onderschept.

Incident in Tel Aviv

De journalisten werden uit hun voertuig gesleurd, dat gemarkeerd was met “TV” in rode tape, ze werden doorzocht en tegen een muur geduwd. Tutunji en Abudiab identificeerden zichzelf als BBC-journalisten en toonden de politie hun perskaarten. Terwijl hij probeerde het incident te filmen, zei Tutunji dat zijn telefoon op de grond werd gegooid en dat hij in de nek werd geslagen.

Een woordvoerder van de BBC benadrukte dat journalisten “vrij moeten kunnen berichten over het conflict in Israël-Gaza”. De BBC heeft contact opgenomen met de Israëlische politie voor commentaar.

Voortdurende conflicten

Dit incident vond plaats te midden van aanhoudende conflicten in de regio. De Palestijnse militante groep Hamas lanceerde zaterdag een ongekende aanval op Israël, waarbij minstens 1300 mensen om het leven kwamen. Meer dan 1400 mensen zijn gedood in Gaza sinds Israël vergeldingsluchtaanvallen lanceerde. Er wordt ook een grondoffensief verwacht.

Israël heeft de inwoners in het noorden van de Gazastrook - ongeveer 1,1 miljoen mensen - opgedragen om binnen 24 uur naar het zuiden van het gebied te verhuizen. De VN heeft Israël opgeroepen de order in te trekken, waarschuwend voor “verwoestende humanitaire gevolgen”. Hamas, dat de Gazastrook controleert, heeft burgers opgeroepen de evacuatieorder te negeren en beschrijft het als “valse propaganda”.

Related news