Bao Fan, vermiste Chinese miljardair en bankier, treedt af uit alle functies

25 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Chinese miljardair en bankier Bao Fan, die bijna een jaar vermist is geweest, heeft zijn ontslag ingediend bij alle functies bij zijn bedrijf, China Renaissance Holdings. Hij zegt dat hij is afgetreden “om gezondheidsredenen en om meer tijd te besteden aan zijn gezinszaken”, aldus de bank in een verklaring.

De onverklaarbare verdwijning van de heer Bao in februari vorig jaar schokte de Chinese zaken- en investeringswereld. Enkele dagen later verklaarde China Renaissance dat hij meewerkte aan een onderzoek van de autoriteiten.

Opvolging en verklaringen

In hun meest recente verklaring deelde het bedrijf mee dat mede-oprichter Xie Yi Jing de seniorfuncties van de heer Bao zal overnemen. De heer Bao “heeft geen meningsverschil met de Raad en er is geen andere kwestie met betrekking tot zijn ontslag die onder de aandacht van de aandeelhouders moet worden gebracht”, voegde het bedrijf eraan toe.

Er werd echter geen informatie gegeven over de huidige verblijfplaats van de heer Bao. Hij was een van China’s meest bekende bankiers met een klantenlijst die internetgiganten Tencent, Alibaba en Baidu omvatte.

Context en gevolgen

Zijn verdwijning vond plaats tegen de achtergrond van een hard optreden tegen toonaangevende technologiebedrijven door de Chinese autoriteiten. Eind 2020 verdween Alibaba-oprichter Jack Ma ook drie maanden uit het openbaar, nadat hij kritische opmerkingen had gemaakt over marktregulators. Hij zou zijn digitale betalingsbedrijf Ant Financial hebben vermeld - wat hem waarschijnlijk de rijkste man in China zou hebben gemaakt.

De verklaring over de medewerking van de heer Bao in een onderzoek door de autoriteiten was de eerste keer dat China Renaissance een reden gaf voor de verdwijning van haar oprichter.

Related news