LA Ballerina in Russische hechtenis: oproep tot actie voor haar vrijlating

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De Amerikaanse ballerina Ksenia Karelina, die ook de Russische nationaliteit heeft, zit vast in Rusland op beschuldiging van verraad. Haar vriend, de Zuid-Afrikaanse professionele bokser Chris van Heerden, gelooft dat haar arrestatie voortkomt uit een charitatieve donatie aan Oekraïne en roept de VS op om te helpen.

Een nachtmerrie in plaats van een sprookje

Karelina en Van Heerden vierden het nieuwe jaar in Istanbul voordat ze naar Rusland reisden om familie te bezoeken. Op 28 januari werd Karelina gearresteerd en vastgehouden door de Federale Veiligheidsdienst van Rusland (FSB) in haar geboortestad Jekaterinenburg, ongeveer 1.800 kilometer ten oosten van Moskou.

Een schaakspel met gevangenen

De zaak van Karelina kan het meest recente hoofdstuk zijn in een al 15 jaar durend conflict tussen de VS en Rusland over gevangenen. Dit begon in 2008, toen de Amerikaanse Drug Enforcement Administration Viktor Bout, een voormalig Sovjet militair officier en vertaler, arresteerde op samenzweringsaanklachten. Bout werd in 2022 geruild voor de WNBA-kampioen Brittney Griner, die door Russische functionarissen was gearresteerd wegens het bezit van verdamperpatronen met minder dan een gram hasjolie.

Escalatie van het conflict

In het licht van de Russische inval in Oekraïne vrezen experts dat het gevaarlijke spel met gevangenen steeds dreigender wordt. In maart vorig jaar arresteerden Russische functionarissen de Wall Street Journal verslaggever Evan Gershkovich in dezelfde plaats als Karelina, Jekaterinenburg. Gershkovich en de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan, gearresteerd in 2018, worden volgens de Amerikaanse regering vastgehouden op valse beschuldigingen van spionage.

Oproep voor hulp

Van Heerden doet er alles aan om bewustwording en geld op te halen voor de juridische verdediging van zijn partner. Karelina werd in 2021 Amerikaans staatsburger. Ze ontmoette Van Heerden vier jaar geleden in Los Angeles, waar ze beiden wonen. Op het moment van haar arrestatie was het stel zes maanden samen. Na haar reis naar Turkije keerde Van Heerden terug naar LA en ondanks een reisadvies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen reizen naar Rusland, ging Karelina haar familie bezoeken. Bij aankomst op 2 januari op het Koltsovo vliegveld werd haar iPhone door de Russische autoriteiten in beslag genomen. Toen haar vertrekdatum naderde, plande de FSB een ontmoeting met Karelina. Ze dacht dat het was om haar telefoon op te halen. In plaats daarvan arresteerden ze haar.

Related news