Azerbeidzjan valt Armeense enclave Nagorno-Karabach aan

7 maanden geleden gepubliceerd

Azerbeidzjan heeft aanvallen uitgevoerd in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Deze actie volgt na de dood van vier militairen en twee burgers in de regio door landmijnen, zo meldt het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. Volgens de Azerbeidjaanse autoriteiten is Armenië verantwoordelijk voor deze slachtoffers.

Het doel van Azerbeidzjan is om de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven. Het Armeense ministerie van Defensie heeft gereageerd door te stellen dat de situatie rondom de grens met Azerbeidzjan stabiel is.

Nagorno-Karabach: Internationaal erkend, maar Armeniërs aan de macht

Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar het gebied wordt bewoond en bestuurd door Armeniërs.

Humanitaire crisis

De regio, waar ongeveer 120.000 Armeniërs wonen, is al negen maanden afgesloten van de buitenwereld. Dit heeft geleid tot een humanitaire crisis. Sinds december vorig jaar blokkeert Azerbeidzjan de enige toegangsweg naar de regio, waardoor slechts mondjesmaat hulpgoederen het gebied kunnen bereiken.

Het conflict tussen de twee buurlanden in de Kaukasus is niet nieuw. Sinds de vroege jaren 90 is er onrust, toen de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach zich in een bloedige burgeroorlog wist af te scheiden van Azerbeidzjan.

Related news