Armenië kan niet langer vertrouwen op Rusland voor militaire en defensiebehoeften - PM Pashinyan

5 maanden geleden gepubliceerd

Armenië kan niet langer vertrouwen op Rusland als haar belangrijkste defensie- en militaire partner, omdat Moskou het land herhaaldelijk heeft teleurgesteld. Dat zei premier Nikol Pashinyan. Hij suggereerde dat Armenië moet nadenken over het aangaan van nauwere banden met de Verenigde Staten en Frankrijk.

Armenië en Rusland

Armenië, een voormalige Sovjetrepubliek begrensd door Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije, heeft lange tijd op Rusland vertrouwd als een machtige bondgenoot en herbergt een Russische militaire basis in Gyumri, ongeveer 90 km ten noordwesten van de hoofdstad, en andere faciliteiten. Maar Pashinyan, een voormalig journalist die in 2018 aan de macht kwam na een golf van straatprotesten die hij als een revolutie beschouwt, heeft het Kremlin geërgerd door de fundamenten van de alliantie in twijfel te trekken.

Nieuwe veiligheidsbanden

“We moeten begrijpen met wie we echte militair-technische en defensierelaties kunnen onderhouden,” zei Pashinyan tegen de Armeense publieke radio toen hem werd gevraagd naar de hervorming van de Armeense strijdkrachten. Hij verklaarde dat Armenië moet nadenken over welke veiligheidsbanden het moet opbouwen met de Verenigde Staten, Frankrijk, India en Georgië.

Relaties met Rusland

Pashinyan betwijfelde of Armenië lid moet blijven van de door Rusland geleide Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO), en zei dat Armenië een nieuwe nationale veiligheidsstrategie nodig heeft en zijn leger zal versterken. Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 heeft Rusland concurrentie ondervonden van de Verenigde Staten voor dominantie over wat ooit Sovjetrepublieken waren en daarvoor delen van het Russische rijk.

Conflict met Azerbeidzjan

Pashinyan zegt dat Rusland Armenië in de steek liet toen Azerbeidzjan vorig jaar een bliksemsnelle militaire operatie lanceerde die de controle over de afgescheiden enclave Nagorno-Karabach terugnam, wat leidde tot een uitstroom van daar wonende etnische Armeniërs. Rusland beweert dat Pashinyan’s eigen falen om de complexe rivaliteiten van de Zuid-Kaukasus te navigeren de schuld was voor de nederlaag van etnische Armeense strijders in Karabach, en heeft Jerevan gewaarschuwd dat het Westen probeert een wig te drijven tussen Armenië en Rusland. Azerbeidzjan heeft Frankrijk beschuldigd van het zaaien van de zaden van een nieuwe oorlog door wapens te leveren aan Armenië, dat ook wordt begeerd door de Verenigde Staten.

Related news