Amputaties en executies in Iran blijven stijgen ondanks internationale wetgeving

21 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

Toenemend aantal vingeramputaties

Iran heeft de vingers geamputeerd van een 35-jarige man die ervan beschuldigd wordt vijf schapen te hebben gestolen van een boerderij die eigendom is van een IRGC-lid. Deze man, alleen bekend als Yousef, werkte als bouwvakker op de boerderij toen hij werd gearresteerd. Hij ontkende de diefstal en beweerde tijdens zijn 13 maanden gevangenschap onschuldig te zijn.

De amputatie, die plaatsvond in juli 2023 in de centrale gevangenis van de religieuze stad Qom in Iran, werd onthuld door de in Oslo gevestigde Iran Human Rights Organization (IHRNGO). De organisatie onthulde ook een parallelle stijging in zowel executies als amputaties in Iran in het afgelopen jaar.

Kritiek op het Iraanse rechtssysteem

IHRNGO-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam bekritiseerde het Iraanse rechtssysteem. “Het amputeren van de vingers van een man voor het stelen van een paar schapen door een corrupt systeem waarvan de functionarissen met elkaar concurreren in het stelen en verduisteren van miljarden dollars, toont de omvang van de wreedheid en immoraliteit van de Islamitische Republiek”, aldus Amiry-Moghaddam.

Meer vingeramputaties en executies verwacht

Vorige maand kondigde Ali Mozaffari, de hoofdrechter van de provincie Qom, aan dat de vingers van twee gevangenen die tot amputatie waren veroordeeld wegens diefstal, waren afgesneden. Hij waarschuwde dat er meer gevallen zouden volgen, ondanks dat dit in strijd is met de internationale wetgeving.

Tegelijkertijd neemt het aantal executies in Iran ook toe. Te midden van de ernstigste nationale opstand sinds de oprichting van de Islamitische Republiek, hebben de onderdrukkingen van dissidenten geleid tot een recordaantal executies. De Verenigde Naties citeerden meer dan 800 executies alleen al in 2023.

Lange geschiedenis van amputaties

Volgens het Abdorrahman Boroumand Centrum hebben de Iraanse autoriteiten sinds januari 2000 de vingers van minstens 131 mannen geamputeerd, meldde Amnesty International in 2022. Deze praktijk blijft doorgaan, ondanks de internationale veroordeling en de flagrante schending van de mensenrechten.

Related news