Amerikaanse strijdkrachten voeren vergeldingsacties uit in Irak en Syrië tegen met Iran verbonden doelwitten

25 dagen geleden gepubliceerd

Het Amerikaanse leger heeft op vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië tegen meer dan 85 doelen die gelinkt zijn aan de Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) en de milities die zij ondersteunen. De acties zijn een vergelding voor de aanval van vorig weekend in Jordanië waarbij drie Amerikaanse soldaten om het leven kwamen.

De aanvallen

De Amerikaanse luchtaanvallen, waaronder het gebruik van langeafstandsbommenwerpers B-1 die vanuit de Verenigde Staten werden ingezet, waren de eerste in een meertrapsreactie van de regering van president Joe Biden op de aanval door door Iran gesteunde militanten. Meer Amerikaanse militaire operaties worden verwacht in de komende dagen. De aanvallen hadden geen doelwitten in Iran zelf, maar signaleren een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

Doelwitten

De aanvallen waren gericht op doelwitten waaronder commando- en controlecentra, raketten, raketten en drone-opslagfaciliteiten, evenals logistieke en munitievoorzieningsfaciliteiten. Er werden meer dan 85 doelen geraakt op zeven locaties, vier in Syrië en drie in Irak. De aanvallen waren gericht op de Quds Force, de buitenlandse spionagedienst en paramilitaire arm van de IRGC die grote invloed heeft op haar bondgenootschappelijke milities in het Midden-Oosten.

Reacties

Het Syrische Ministerie van Defensie meldde dat de “blatante luchtagressie” van de Amerikaanse strijdkrachten heeft geleid tot een aantal burgerslachtoffers, gewonde soldaten en aanzienlijke schade aan publieke en private eigendommen.

Het Iraakse leger waarschuwde dat de aanvallen onstabiliteit in de regio zouden kunnen veroorzaken. “Deze luchtaanvallen vormen een schending van de Iraakse soevereiniteit, ondermijnen de inspanningen van de Iraakse regering en vormen een bedreiging die Irak en de regio in ernstige gevolgen zou kunnen storten”, aldus de Iraakse militaire woordvoerder Yahya Rasool.

Toekomstplannen

De aanval in Jordanië van vorig weekend was de eerste dodelijke aanval op Amerikaanse troepen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober. President Biden heeft beloofd dat de reactie op deze aanvallen zal doorgaan op tijden en plaatsen van Amerikaanse keuze. “Ons antwoord begon vandaag. Het zal doorgaan op tijden en plaatsen van onze keuze”, aldus Biden. Daarnaast zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dat er aanvullende acties tegen de IRGC en degenen die daarmee verbonden zijn, worden voorbereid.

Related news