Amerikaanse president Joe Biden bekritiseert Israëlische militaire reactie

20 dagen geleden gepubliceerd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de militaire reactie van Israël op de aanval van Hamas in Gaza op 7 oktober bestempeld als “overdreven”. Hij deed deze uitspraak tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Nieuwe voorwaarden voor militaire hulp

Naast zijn kritiek op Israël, heeft de regering van Biden een memorandum uitgegeven dat de voorwaarden schetst voor ontvangers van Amerikaanse militaire hulp. Washington eist van deze landen “geloofwaardige en betrouwbare schriftelijke garanties” dat zij zich houden aan het internationale recht, inclusief het internationaal mensenrechtenrecht. Hoewel het document geen specifieke landen noemt, komt dit op een moment van toenemende oproepen in de VS om hulp aan Israël te koppelen aan zorgen over de operaties van de Israëlische Defensiekrachten (IDF) in Gaza.

Verwarring over namen

Tijdens de persconferentie heeft Biden ook enige verwarring veroorzaakt door te verwijzen naar de leider van Egypte, Abdel Fattah El-Sisi, als “de president van Mexico”. Dit is niet de eerste keer dat de oudste persoon die ooit als Amerikaanse president heeft gediend, recentelijk namen heeft verward. Eerder deze week verwees hij naar een gesprek dat hij had met Angela Merkel in 2021 alsof het een gesprek was met de overleden Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Toen hem werd gevraagd naar deze vergissingen tijdens een hoorzitting over zijn vermeende mishandeling van geclassificeerde documenten, antwoordde de president: “Mijn geheugen is in orde.”

Related news