Amerikaanse journaliste in Rusland vastgehouden

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Alsu Kurmasheva, een Russisch-Amerikaanse journaliste die werkt voor Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE/RL), is in Rusland gearresteerd en beschuldigd van het niet registreren als buitenlands agent. Dit werd bekendgemaakt door haar werkgever en de in New York gevestigde Committee to Protect Journalists (CPJ).

Details over de arrestatie

Kurmasheva, een redacteur bij RFE/RL, wordt vastgehouden in een tijdelijk detentiecentrum. Volgens een vertegenwoordiger van de Russische mensenrechtenwebsite OVD-Info zal ze “waarschijnlijk” binnenkort overgebracht worden naar de voorlopige hechtenis.

“Alsu is een zeer gerespecteerde collega, toegewijde vrouw en toegewijde moeder van twee kinderen”, aldus Jeffrey Gedmin, waarnemend president van RFE/RL. Hij voegt eraan toe dat ze moet worden vrijgelaten zodat ze onmiddellijk naar haar familie kan terugkeren.

Eerdere problemen met de Russische autoriteiten

Zij is de tweede Amerikaanse journalist die de afgelopen maanden door Rusland is vastgehouden. Evan Gershkovich, een verslaggever voor de Wall Street Journal, zit sinds maart vast op beschuldiging van spionage.

Kurmasheva, die normaal in Praag woont, ging op 20 mei naar Rusland vanwege een familienoodgeval. Ze werd tijdelijk vastgehouden op de luchthaven van Kazan op 2 juni voor haar terugvlucht, waarbij haar Amerikaanse en Russische paspoorten werden ingenomen en ze werd beboet voor het niet registreren van haar Amerikaans paspoort bij de Russische autoriteiten.

Bedreiging voor onafhankelijke journalistiek

Volgens CPJ is Kurmasheva’s detentie een nieuw bewijs dat Rusland vastbesloten is om onafhankelijke verslaggeving te smoren. “Alsu werd gearresteerd simpelweg omdat ze werkt voor Radio Liberty. In feite loopt nu elke onafhankelijke journalist in Rusland hetzelfde risico”, aldus een anonieme collega van Kurmasheva.

Het CPJ dringt er bij de Russische autoriteiten op aan om haar onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar te laten vallen. “Journalistiek is geen misdaad”, aldus Gulnoza Said, coördinator van het CPJ-programma voor Europa en Centraal-Azië.

Kurmasheva’s arrestatie komt zeven maanden na de detentie van Gershkovich, die de eerste westerse verslaggever werd die in Rusland op beschuldiging van spionage werd gevangengezet sinds het Sovjettijdperk. Een rechtbank in Moskou verwierp eerder deze maand zijn beroep tegen zijn detentie en beval hem vast te houden tot eind november.

Related news