Mogelijke beperking van Amerikaanse hulp aan Ghana na goedkeuring anti-LGBTQ+ wet

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De Verenigde Staten waarschuwden dat buitenlandse hulp aan Ghana mogelijk beperkt kan worden als de president van het Afrikaanse land een nieuwe wet ondertekent die het identificeren als LGBTQ+ strafbaar stelt. De Ghanese wetgeving, die woensdag door het parlement werd goedgekeurd, stelt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar in het vooruitzicht voor het identificeren als LGBTQ+ en een gevangenisstraf van vijf jaar voor het vormen of financieren van LGBTQ+-groepen.

De consequenties van de nieuwe wet

“Als deze wet van kracht wordt, heeft dat zeker een afschrikkend effect op buitenlandse investeringen en toerisme in Ghana”, zei woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Matt Miller. “Mocht de wet worden aangenomen, dan kan dat gevolgen hebben voor de Amerikaanse hulp.” De wet moet nog worden ondertekend door president Nana Akufo-Addo, maar hij heeft eerder gezegd dat hij deze zal goedkeuren als de meerderheid van de Ghanezen het steunt.

De hulp van de VS aan Ghana

In het begrotingsjaar 2022 verstrekte de VS meer dan $211 miljoen aan hulp aan Ghana, met geld dat een verscheidenheid aan sectoren ondersteunt zoals landbouw en inspanningen om malaria en AIDS te bestrijden. Het is nog onduidelijk hoeveel geld zou worden stopgezet als reactie op de wet.

Reacties op de wet

De wetgeving heeft snel veroordeling van de VS opgeleverd, in dezelfde lijn van kritiek die het afgelopen jaar tegen Oeganda werd geuit vanwege een soortgelijke, maar veel strengere maatregel. Amnesty International heeft ook opgeroepen aan Akufo-Addo om de wetgeving niet te ondertekenen en “de mensenrechten van alle personen te respecteren”.

De Ghanese parlementariër Sam George, die de wetgeving sponsorde, schreef online dat het drie jaar duurde om de wet aan te nemen. “Onze waarden zullen worden beschermd en verdedigd zolang we een stem hebben,” schreef hij. De wetgeving is schokkend en diep teleurstellend, vooral omdat Ghana kort geleden werd gekozen om zitting te nemen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties”, aldus Genevieve Partington, directeur van Amnesty voor Ghana.

Related news