Amerikaans-Russische Journalist Vastgehouden in Rusland

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Alsu Kurmasheva, een Amerikaans-Russische dubbele nationaliteit journalist werkzaam voor Radio Free Europe, is in Rusland vastgehouden en aangeklaagd voor het niet registreren als een buitenlandse agent. Kurmasheva, momenteel in dienst als journalist en redacteur voor de Tatar-Bashkir-service van Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) en gevestigd in Praag, werd op 2 juni vastgehouden in de stad Kazan in Rusland terwijl ze wachtte op een terugvlucht naar Tsjechië.

Achtergrond van de Arrestatie

Ze was aangekomen in Rusland op 20 mei vanwege een dringende familiekwestie. Volgens haar werkgever, RFE/RL, namen medewerkers van de luchthaven van Kazan in eerste instantie haar beide paspoorten in beslag en kort daarna kreeg ze een boete voor het niet registreren van haar Amerikaanse paspoort bij de Russische autoriteiten. Terwijl Kurmasheva wachtte op de teruggave van haar paspoorten, werden op 18 oktober nieuwe aanklachten bekendgemaakt. Ze werd beschuldigd van het weigeren zich te registreren als een buitenlandse agent.

Oproep tot Vrijlating

Jeffrey Gedmin, de waarnemend president van RFE/RL, riep woensdag op tot de onmiddellijke vrijlating van Kurmasheva. Gedmin’s verklaring volgt op de arrestatie van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich in maart 2023 tijdens een werktrip in Rusland. Hij werd beschuldigd van spionage - beschuldigingen die hij en zijn werkgever krachtig ontkenden.

Werk van Kurmasheva

Volgens RFE/RL is Kurmasheva een ervaren journalist die al vele jaren schrijft over het leven van etnische minderheden in de Russische regio’s Tatarstan en Bashkortostan. Ze rapporteert over burgerinitiatieven gericht op het beschermen en behouden van de Tataarse taal en cultuur in het licht van toenemende druk van de Russische autoriteiten.

Uitbreiding van de ‘Buitenlandse Agent’ Wet

Rusland breidde zijn wet op “buitenlandse agenten” uit in 2022 na de volledige invasie van Oekraïne, wat duidt op een toenemende onderdrukking van vrije meningsuiting en oppositie onder president Vladimir Poetin. Nu worden niet alleen individuen of organisaties die financiering vanuit het buitenland ontvangen als buitenlandse agenten beschouwd, maar ook iedereen die “steun heeft ontvangen en/of onder buitenlandse invloed staat”.

Related news