40 doden bij vermoedelijke Boko Haram-aanvallen in Nigeriaanse staat Yobe

7 maanden geleden gepubliceerd

Deze week vonden er in de Nigeriaanse staat Yobe aanvallen plaats waarbij volgens de politie minstens veertig mensen om het leven zijn gekomen. De aanvallen zouden vermoedelijk uitgevoerd zijn door de jihadistische terreurorganisatie Boko Haram.

Grote aanvallen

Deze aanslagen zijn volgens de politie de grootste in de regio sinds anderhalf jaar. Boko Haram heeft de aanvallen echter niet opgeëist.

Incidenten

De gewelddadige incidenten begonnen op maandag toen aanvallers het vuur openden op dorpelingen in Gurokayeya, met minstens zeventien doden als gevolg. Een dag later ontplofte er een landmijn, wat nog eens twintig levens eiste onder dorpelingen die terugkeerden van de begrafenis van de slachtoffers van de eerdere aanval.

Eerdere rust

Voor deze week was de situatie in Yobe relatief rustig. De laatste aanslag vond plaats in april vorig jaar, toen een bom ontplofte. In de jaren 2010 werden in Yobe vaker aanslagen gepleegd, vaak met tientallen doden als gevolg.

Boko Haram is doorgaans actiever in de naburige staat Borno, die met zes miljoen inwoners ongeveer anderhalf keer zo groot is als Yobe.

Related news