Meer dan 2400 doden bij aardbevingen in Afghanistan

6 maanden geleden gepubliceerd

In Afghanistan zijn meer dan 2400 mensen omgekomen bij aardbevingen, meldt de Taliban-administratie. Dit maakt het de dodelijkste beving die het aardbevingsgevoelige bergland in jaren heeft getroffen. Zaterdag werd het westen van het land getroffen door bevingen, 35 km ten noordwesten van de stad Herat. Een van de bevingen had een magnitude van 6,3, volgens de U.S. Geological Survey (USGS). Deze bevingen behoren tot de dodelijkste van dit jaar wereldwijd, na bevingen in Turkije en Syrië die in februari naar schatting 50.000 mensen het leven kostten.

Update dodental en gewonden

Janan Sayeeq, woordvoerder van het Ministerie van Rampen, liet aan Reuters weten dat het dodental gestegen is naar 2445. Het aantal gewonden is echter naar beneden bijgesteld naar “meer dan 2000”, waar voorheen werd gesproken over 9240 gewonden. Daarnaast zijn er 1320 huizen beschadigd of vernield. Het dodental is aanzienlijk gestegen ten opzichte van de 500 die eerder op de dag door het Rode Kruis werden gemeld.

Hulpverlening en behoeften

Er zijn tien reddingsteams actief in het gebied, dat grenst aan Iran. Meer dan 200 doden zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht, de meesten van hen vrouwen en kinderen, volgens een functionaris van de gezondheidsdienst van Herat die zichzelf identificeerde als Dr. Danish. Bedden zijn buiten het hoofdziekenhuis in Herat opgezet om de toestroom van slachtoffers op te vangen, zo is te zien op sociale media. Suhail Shaheen, hoofd van het politieke kantoor van de Taliban in Qatar, meldt dat er dringend behoefte is aan voedsel, drinkwater, medicijnen, kleding en tenten voor reddings- en hulpverleningsacties.

Related news