170 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, geëxecuteerd in Burkina Faso

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Bij aanvallen op drie dorpen in Burkina Faso zijn ongeveer 170 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, geëxecuteerd, aldus een openbaar aanklager. Aly Benjamin Coulibaly heeft opgeroepen tot getuigen om te helpen bij het vinden van de daders die de dorpen Komsilga, Nordin en Soro hebben aangevallen.

Toenemend risico op aanvallen

Tegelijkertijd waarschuwen legerleiders voor een toegenomen risico op aanvallen door militanten, inclusief aanvallen op stedelijke centra. Het leger van het land nam de macht over in 2022, maar meer dan een derde van Burkina Faso wordt gecontroleerd door opstandelingen.

Onderzoek naar de aanvallen

De aanvallen vonden plaats in de provincie Yatenga op 25 februari. Coulibaly heeft een onderzoek gestart naar deze dorpsaanvallen. Het nieuwsagentschap AFP meldde dat tientallen vrouwen en kinderen onder de doden waren. Het is niet bekend welke groep verantwoordelijk is voor de aanvallen. Ze lijken geen verband te houden met ander recent geweld - aanvallen op een kerk en een moskee en legerbases - elders in het land.

Waarschuwing voor zelfmoordaanslagen

Vrijdag waarschuwde de legerleider van het land de soldaten om waakzaam te blijven vanwege een verhoogd risico op zelfmoordaanslagen door militanten. Hij sprak ook zijn vrees uit voor een reeks grootschalige aanvallen op veiligheidstroepen in steden.

Humanitaire crisis

Hulpverleners zeggen dat Burkina Faso een van de meest verwaarloosde crises ter wereld is. Jarenlange ongebreidelde onveiligheid heeft meer dan twee miljoen mensen gedwongen hun huizen te verlaten en de VN schat dat een kwart van alle kinderen onder de vijf een groeiachterstand heeft als gevolg van honger. Het leger greep twee jaar geleden de macht met de belofte om de strijd tegen de rebellen te winnen, maar het geweld gaat door. Het Institute for Economics and Peace stelde eerder deze week dat het epicentrum van terrorisme nu definitief is verschoven uit het Midden-Oosten naar de centrale Sahel-regio van Sub-Sahara Afrika.

Related news