YouTuber Fidias Panayiotou onder vuur voor zwartrijden en bedelen in Japan

6 maanden geleden gepubliceerd
  Fidias Panayiotou (Video still)

Fidias Panayiotou, een bekende YouTuber, kan mogelijk onderzocht worden door de Japanse politie na het bedelen om geld en het illegaal meereizen in treinen in een online video. Panayiotou plaatste op 20 oktober een video getiteld ‘I Travelled Across Japan For Free’, waarin hij en drie anderen voor $10,000 (£8,216) een race door het land hielden.

Zwartrijden en bedelen

Panayiotou, die 2,4 miljoen abonnees heeft, filmde hoe hij gebruik maakte van het Japanse openbaar vervoer zonder te betalen. In de inmiddels verwijderde video vertelde Panayiotou dat hij was vastgehouden op een politiebureau omdat hij niet genoeg geld had om zijn buskaartje te betalen. Een vreemde gaf hem eerder 600 yen (£3.30), maar dat was nog steeds niet genoeg voor het volledige tarief. Volgens de Japanse wet is bedelen in het land niet toegestaan en kan het worden beschouwd als een strafbaar feit.

Eten zonder te betalen

Later in de video werd Panayiotou betrapt door een treinconducteur omdat hij zonder kaartje reisde. Hij veinsde ziek te zijn voordat hij wegrende en een andere trein instapte, waar hij zich in een badkamer verstopte om het personeel te ontwijken. Panayiotou filmde zichzelf ook terwijl hij naar eigen zeggen een gratis ontbijt kreeg in een hotel waar hij niet verbleef.

Onderzoek en verontschuldigingen

Een woordvoerder van de regionale treinoperator Kyushu Railway Company zei dat ze de video van Panayiotou zullen bekijken voordat ze besluiten om aangifte te doen bij de politie. “We zijn op de hoogte van de zaak en onderzoeken de feiten eromheen,” zeiden ze.

YouTube heeft de video van Panayiotou verwijderd omdat deze in strijd was met de communityrichtlijnen van het platform. Panayiotou heeft sindsdien zijn excuses aangeboden en gezegd: “Hallo prachtige mensen, ik bied mijn verontschuldigingen aan aan het Japanse volk als we ze een slecht gevoel hebben gegeven, dat was niet onze bedoeling!”

Related news