Putin waarschuwt het Westen: Rusland is klaar voor nucleaire oorlog

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Midjourney

President Vladimir Putin waarschuwt het Westen dat Rusland technisch klaar is voor een nucleaire oorlog. Hij voegt eraan toe dat als de VS troepen naar Oekraïne stuurt, dit zou worden gezien als een aanzienlijke escalatie van het conflict.

Dreiging van nucleaire oorlog

Putin’s opmerkingen komen slechts enkele dagen voor een verkiezing van 15-17 maart, die hem vrijwel zeker nog zes jaar aan de macht zal houden. Hij zei dat het scenario van nucleaire oorlog niet “opdringerig” is en dat hij geen noodzaak ziet voor het gebruik van nucleaire wapens in Oekraïne. “Vanuit een militair-technisch perspectief zijn we natuurlijk klaar,” antwoordde Putin op de vraag of het land echt klaar was voor een nucleaire oorlog.

Reactie op mogelijke Amerikaanse tussenkomst

Putin stelde dat de VS begrijpt dat als het Amerikaanse troepen op Russisch grondgebied - of naar Oekraïne - zou inzetten, Rusland dit zou behandelen als een interventie. Putin’s nucleaire waarschuwing ging gepaard met een ander aanbod voor gesprekken over Oekraïne als onderdeel van een nieuwe post-Koude Oorlog afbakening van de Europese veiligheid.

Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft de diepste crisis in de relaties van Rusland met het Westen veroorzaakt sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Putin heeft het Westen meerdere keren gewaarschuwd dat het risico loopt een nucleaire oorlog uit te lokken als het troepen stuurt om in Oekraïne te vechten. Putin stuurde in februari 2022 tienduizenden troepen naar Oekraïne, wat leidde tot een volledige oorlog na acht jaar van conflict in het oosten van Oekraïne.

Gebruik van nucleaire wapens

Het gebruik van nucleaire wapens is vastgelegd in het nucleaire beleid van het Kremlin, dat de omstandigheden schetst waarin het dergelijke wapens zou gebruiken: in grote lijnen een reactie op een aanval met nucleaire of andere massavernietigingswapens, of het gebruik van conventionele wapens tegen Rusland “wanneer het bestaan van de staat in gevaar wordt gebracht”. “Wapens bestaan om te worden gebruikt,” zei Putin. “We hebben onze eigen principes.”

Related news