Disney investeert $1.5 miljard in Fortnite-maker Epic Games voor nieuw game-universum

22 dagen geleden gepubliceerd

Disney maakt een grote stap in de wereld van videogames door een investering van $1.5 miljard in Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite. Deze investering maakt deel uit van een bredere samenwerking om een nieuw Disney game-universum te creëren.

Het nieuwe Disney-universum

Het plan van Disney en Epic Games is om een uitgebreid en open games- en entertainmentuniversum te creëren. Hoewel de term ‘metaverse’ vaak wordt gebruikt om dergelijke initiatieven te beschrijven, hebben de bedrijven ervoor gekozen dit woord niet te gebruiken.

De CEO van Disney, Bob Iger, kondigde de investering aan in een interview met CNBC. Hij onthulde dat het nieuwe universum niet alleen een uitbreiding zal zijn van de geliefde Disney-verhalen en ervaringen, maar ook een platform zal bieden voor spelers om hun eigen creativiteit te ontketenen.

Impact op de gaming-industrie

De investering markeert Disney’s grootste entree ooit in de wereld van videogames en biedt aanzienlijke mogelijkheden voor groei en uitbreiding. Het nieuwe universum zal het mogelijk maken voor consumenten om te spelen, te kijken, te creëren en te winkelen voor zowel digitale als fysieke goederen.

Iger merkte op dat jongere doelgroepen in het bijzonder grote consumenten zijn van videogames. Met deze nieuwe samenwerking met Epic Games kan Disney deze doelgroep beter bereiken en hen in contact brengen met Disney’s iconische merken en franchises, waaronder Marvel, Star Wars en meer.

Nieuwe samenwerking met Epic Games

Epic Games, bekend van Fortnite en de Unreal Engine, zal samenwerken met Disney aan dit multi-jarige project. Tim Sweeney, CEO van Epic Games, blijft de controlerende aandeelhouder bij Epic Games. Sweeney is een van de belangrijkste voorstanders van het idee van een open en interoperabel ecosysteem, een visie die hij nu samen met Disney wil realiseren.

Disney heeft al eerder geëxperimenteerd met het idee van een metaverse, maar sloot deze divisie en ontsloeg de 50 betrokken medewerkers in maart 2023. Deze nieuwe samenwerking met Epic Games toont echter aan dat Disney nog steeds geïnteresseerd is in het bij elkaar brengen van al zijn eigendommen in een soort metaverse-achtige ervaring.

Het nieuwe Disney game-universum wordt geen enkel spel, maar eerder een Disney-universum dat kan verbinden met Fortnite, als een aparte entiteit. Het project is volledig nieuw en is niet geëvolueerd uit eerdere samenwerkingen tussen de twee bedrijven.

De $1.5 miljard transactie is nog onderhevig aan de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder regelgevende goedkeuringen.